Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsVeehouderijbedrijven kunnen leiden tot geurhinder bij omwonenden

Veehouderijbedrijven kunnen leiden tot geurhinder bij omwonenden

Het onderzoeksrapport Geurbelasting en geurhinder van veehouderijen (november 2023) bevestigt de uitkomst van een onderzoek naar geurhinder uit 2015 van de Academische Werkplaats Gezonde Leefomgeving (AWGL). Er treedt veel meer geurhinder op dan verwacht volgens de Handreiking wet geurhinder en veehouderij.

Deze onderzoeksresultaten bevestigen opnieuw het belang om de geurwetgeving aan te passen. Ook biedt het voor beleid en vergunningverlening een onderbouwing voor de mate van geurhinder die te verwachten is in de omgeving van veehouderijen.

Geurhinder en gezondheid

Geur heeft een belangrijke functie: een geur kan je bijvoorbeeld waarschuwen voor een gevaarlijke situatie, zoals een brand. Maar geur kan ook een bron zijn van ergernis. Geurhinder, en de stress die het oplevert, kan gezondheidsklachten veroorzaken zoals hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid.

Waarom opnieuw dit onderzoek?

In 2015 deed de AWGL ook al onderzoek naar geur van veehouderij (geurbelasting). Die resultaten werden onvoldoende vertrouwd om dit beleidsmatig toe te passen. Reden te meer om opnieuw onderzoek te doen. Het onderzoek “geurbelasting en geurhinder van veehouderijen (november 2023) ” van AWGL werd uitgevoerd door de GGD’en Brabant en Universiteit Utrecht.

Meer en ernstiger geurhinder dan verwacht

Het onderzoek “geur van de veehouderij (geurbelasting)” bevestigt de inzichten uit het onderzoek van 2015. De resultaten van het onderzoek bieden een stevige onderbouwing voor de mate van geurhinder die te verwachten is in de omgeving van veehouderijen. Het geeft een duidelijk signaal dat het wettelijk kader de gezondheid van omwonenden onvoldoende beschermt.

Benieuwd naar de resultaten? Kijk dan op pagina over het onderzoek op de website van AWGL

Gerelateerd nieuws

Teken actief, pas op voor tekenbeten

Gezonde Leefomgeving, Op reis
In het voorjaar kun je er weer lekker op uit, de natuur in. Maar in deze periode loop je ook kans op tekenbeten...
Teek

Pas op met kwik

Gemeenten, Gezonde Leefomgeving
Vanaf 15 januari is de campagne ‘Pas op met kwik’ gestart. Via GGDLeefomgeving.nl, social media en regionale en...

Een oude thermometer of barometer in huis? Pas op met kwik!

Gezonde Leefomgeving, Kwik
In oude thermometers, bloeddrukmeters en barometers kan kwik zitten. Als je zo’n voorwerp kapot laat vallen, ro...