Veel Brabantse jongvolwassenen beschermen hun gehoor
Vooral gebruik van oordoppen tijdens festivals
90% van de panelleden gaat wel eens naar plekken met langdurige harde muziek. In de meeste gevallen staat de muziek zo hard dat deze panelleden hard moeten praten of schreeuwen om elkaar te kunnen verstaan. 91% van de panelleden doet in die gevallen iets om hun gehoor te beschermen. De meerderheid draagt oordoppen (64%). Een deel houdt afstand tot de boxen (40%) of loopt regelmatig even weg van de harde muziek (19%). Van de panelleden die oordoppen dragen, draagt ongeveer de helft deze altijd. De belangrijkste reden dat panelleden niet (altijd) oordoppen dragen, is dat zij vergeten hun oordoppen mee te nemen. Daarnaast geven zij aan dat zij het lastig vinden om anderen te verstaan met oordoppen in, ze vinden de geluidsbeleving minder goed en ze vinden de oordoppen niet lekker zitten, waardoor ze hun oordoppen niet (altijd) dragen.
Oordoppen (gratis) uitdelen goede maatregel
Wij hebben panelleden gevraagd wat zij goede maatregelen vinden om te voorkomen dat mensen gehoorschade oplopen op plekken met harde muziek. Panelleden vinden vooral het (gratis) uitdelen van oordoppen (91%), de boxen anders opstellen (81%) en oordoppen verkopen op festivals (71%) goede maatregelen. Een iets kleiner aandeel van de panelleden vindt ook de volgende maatregelen goed: mensen niet te dicht bij boxen laten komen, mensen informeren over gehoorschade, de muziek zachter zetten en stiltezones inrichten.
Overwegend bewust gebruik van koptelefoon en oordopjes
93% van de panelleden luistert wel eens muziek door een koptelefoon of oordopjes. Minder dan de helft van deze groep doet dat elke dag. Hoewel de meerderheid het geluid sniveau bij gebruik van koptelefoon of oordopjes maximaal op ongeveer de helft zet, geldt voor ongeveer 1 op de 6 jongvolwassenen dat zij het geluid hard (driekwart tot maximaal) zet. 87% van de panelleden doet iets om het gehoor te beschermen als zij muziek luisteren door een koptelefoon of oordopjes. De meeste panelleden letten erop dat het geluid niet te hard staat, ze zetten het geluid niet harder dan de begrenzer en ze doen regelmatig de koptelefoon af of oordopjes uit.
Meerderheid beoordeelt het eigen gehoor als goed
81% van de panelleden heeft weleens een piep of ruis in het oor. Zij hebben hier vooral last van nadat zij op een plek zijn geweest met harde muziek. Een derde van de deelnemers heeft ook weleens op willekeurige momenten last van een piep of ruis. Gemiddeld geven panelleden hun gehoor een 7,9. 6% van de panelleden geeft het eigen gehoor een onvoldoende (5 of lager).
Meer informatie?
Bekijk de complete resultaten van het onderzoek in deze infographic.
Meer informatie over (preventie van) gehoorschade vind je op ggdleefomgeving.nl. Op deze site vind je ook een link naar een test op Oorcheck.nl. Hier kun je testen of je gehoorschade hebt.
Wil jij ook meedoen?
Wij willen graag weten hoe Brabanders over verschillende onderwerpen denken. Daarom vragen wij ons panel een paar keer per jaar naar hun mening over gezondheid en factoren die daarop van invloed zijn. Lijkt het je leuk om mee te doen? Meld je dan aan voor ons panel! Je verplicht je hiermee tot niets. Je kunt er altijd voor kiezen niet (meer) mee te doen.