Overslaan en naar de inhoud gaan
ProfessionalScholenBasisonderwijsE-sigaret, tips voor het primair onderwijs

E-sigaretgebruik onder jongeren

We zien een flinke toename van het gebruik van de e-sigaret. Ook zijn er signalen dat kinderen en jongeren worden aangespoord om een e-sigaret te gebruiken. Dit is een zorgelijk ontwikkeling omdat de e-sigaret schadelijk is voor de gezondheid en het een opstap kan zijn naar het roken van tabak.

Wat is een e-sigaret?

In onderstaand filmpje wordt uitgelegd wat een e-sigaret is.

Hoe schadelijk is de e-sigaret en wat zijn de gevolgen?

E-sigaretten lijken onschuldig met al die kleurtjes en smaakjes. Maar in de meeste e-sigaretten zit nicotine. Nicotine kan leiden tot hartkloppingen, duizeligheid, misselijkheid, hoge bloeddruk en zelfs epileptische aanvallen. Daarnaast kan nicotine bij jongeren de ontwikkeling van de hersenen verstoren. Hoe jonger een kind begint met het gebruik van nicotine, hoe sneller er een verslaving optreedt. Op basisschoolleeftijd zijn een paar trekjes al genoeg om een nicotineverslaving te ontwikkelen.

Er zijn ook e-sigaretten zonder nicotine. Toch kan de damp van elke e-sigaret leiden tot irritatie en schade aan de longen. Daarnaast zitten in alle (met én zonder nicotine) e-sigaretten kankerverwekkende stoffen en zijn er steeds meer aanwijzingen dat het gebruik van e-sigaretten leidt tot een overstap naar het roken van gewone sigaretten.

Wetgeving

De e-sigaret (met en zonder nicotine) valt net als de gewone sigaret onder het rookverbod. Op alle plekken waar een rookverbod geldt, geldt dit ook voor e-sigaretten. Bijvoorbeeld in en om een schoolgebouw. Een school is verplicht om het gebruik van een e-sigaret te verbieden en een rookvrij schoolterrein te handhaven.

Een e-sigaret mag alleen verkocht worden aan personen boven de 18 jaar, voor minderjarigen is de NIX-18 niet drinken, niet roken regel van toepassing.

Vanaf 1 oktober 2023 mogen e-sigaretten met smaakjes niet meer worden verkocht. Het verbod op smaakjes moet e-sigaretten minder aantrekkelijk maken voor jongeren. Lees het nieuwsartikel van NOS of bekijk het item van het Jeugdjournaal in onderstaande video.

Wat kun je als school doen?

  • Laat zien dat het schoolterrein rookvrij is
    (Borden en diverse andere materialen bestel je op rookvrijterrein.nl of via webshop.rookvrijegeneratie.nl)
  • Communiceer regelmatig dat het schoolterrein rookvrij is
    (Schoolgids, nieuwsbrief, ouderavonden en website)
  • Word er toch gerookt op het terrein? Spreek de persoon vriendelijk aan.
    Bekijk meer tips in de video ‘Hoe ga je het gesprek aan als iemand rookt op een rookvrij terrein?‘.
  • Ga aan de slag met de integrale aanpak van Helder op School (dit is een onderdeel van de Gezonde School)
    • Verbeter het schoolbeleid
    • Heb aandacht voor signalering
    • Betrek ouders
    • Geef geen voorlichting over roken
      De meeste kinderen in het basisonderwijs hebben een negatieve houding ten aanzien van alcohol en roken. Daarom is voorlichting aan alle kinderen in het basisonderwijs niet nodig. Soms kan voorlichting namelijk ook averechts werken. Toch kan er reden zijn om wel aandacht te besteden aan roken of andere genotmiddelen. Samen kunnen we bepalen of en wat nodig is om actie te ondernemen.

    Informatie om te delen met ouders

    Voor ouders is informatie over onder andere roken beschikbaar op de website van Helder Opvoeden. Als er op de tegel “roken” wordt geklikt vind je informatie over:

    Filmpjes voor ouders

    Vapen steeds populairder onder jongeren en kinderen

    ‘Vape ontploft in mijn keel’. – De waarheid over wegwerpvapes

    Wil je meer weten of heb je vragen? Neem contact op met de adviseurs Preventie & Gezondheid via preventie@ggdwestbrabant.nl.

    Bronnen: Helder Opvoeden,  Rokeninfo & Rookvrije Generatie