Overslaan en naar de inhoud gaan
Veelgestelde vragen12 tot 18 jaarHoe ga ik om met mijn puber in coronatijd?

Hoe ga ik om met mijn puber in coronatijd?

Het opvoeden van een puber is vaak al een uitdaging op zich. In deze coronatijd kan daar een extra uitdaging bij komen. Voor pubers is de coronatijd namelijk ook moeilijk. Zij hebben minder contact met vrienden en raken baantjes kwijt. Doordat het puberbrein nog in ontwikkeling is, reageren pubers impulsiever. Ook trekken zij zich minder aan van de corona maatregelen. Hoe ga je daar als ouder mee om?

Het allerbelangrijkste is dat je samen in gesprek blijft. Pubers hebben moeite met het inschatten van de gevolgen van hun acties. Help je puber door uit te leggen waarom de maatregelen er zijn. Waarom is het belangrijk om je aan de maatregelen te houden? En wat kan er gebeuren als je puber zich er niet aan houdt?

Ga ook met je puber in gesprek als je merkt dat je puber al een paar dagen minder lekker in zijn of haar vel zit. Vraag hoe dat komt en bedenk samen wat je kan doen om het op te lossen. Weet ook dat het in deze situatie heel normaal is om een keer wat minder lekker in je vel te zitten. Dat kan en dat mag. Dat geldt voor iedereen, ook voor volwassenen.

Meer tips? Bekijk onderstaande vlog over pubers in coronatijd. Of kijk op de website van het Nederlands Jeugdinstituut voor steun aan ouders van pubers in coronatijd.