Overslaan en naar de inhoud gaan
Veelgestelde vragen12 tot 18 jaarHoe leer ik mijn puber omgaan met emoties?

Hoe leer ik mijn puber omgaan met emoties?

Het ene moment is je puber vrolijk en het andere moment in één keer verdrietig of boos. De emoties van pubers zijn vaak heftiger dan de emoties van volwassenen. Deze wisselende en heftige emoties horen bij de puberteit. Het komt door veranderingen in de hormoonhuishouding en het puberbrein. Je kan je puber op verschillende manieren helpen bij het leren omgaan met emoties.

Vijf tips:

  • Leer je puber dat het goed is om te praten over je gevoelens en gedachten. Leg uit dat wisselende en heftige emoties bij de puberteit horen en dat het vanzelf weer over gaat.
  • Geef het goede voorbeeld. Praat jij nooit over je gevoelens en gedachten of laat jij geen emoties zien? Dan doet je puber dat ook niet.
  • Help je puber bij het ombuigen van negatieve emoties naar positieve emoties. Denk bijvoorbeeld niet aan wat er niet goed ging, maar aan wat er wél goed ging.
  • Soms hebben pubers het gevoel dat het nooit meer goed komt. Ze zitten in een negatieve spiraal. Help je puber door samen na te denken over positieve kanten van een situatie. Waarom gaat het wel weer goedkomen?
  • Is je puber erg prikkelbaar? Toon begrip voor zijn of haar emoties maar geef wel je grenzen aan. Leg uit dat je wilt helpen, maar niet als je puber zich op jou afreageert. Stel bijvoorbeeld voor dat je puber eerst even iets anders gaat doen om rustig te worden. Daarna kunnen jullie samen in gesprek en kan jij je puber helpen.