Overslaan en naar de inhoud gaan
Veelgestelde vragen0 tot 1 jaarWanneer en hoelang geef ik mijn kind vitamine D?

Wanneer en hoelang geef ik mijn kind vitamine D?

Het advies in Nederland is om alle kinderen jonger dan 4 jaar extra vitamine D te geven. Kinderen ouder dan 4 jaar hebben meestal geen extra vitamine D nodig. Heeft je kind een donkere of getinte huid? Komt je kind niet veel buiten? Of draagt je kind bedekkende kleding? Geef dan elke dag 10 microgram extra vitamine D.

Waarom geven wij vitamine D?

Je lichaam heeft vitamine D nodig om calcium en fosfor uit je voeding op te nemen. Dit is belangrijk voor het behoud van sterke en gezonde botten en tanden. Vitamine D is ook belangrijk voor een goede werking van je spieren, nieren en je immuunsysteem. Kinderen in de groei hebben bij een tekort aan vitamine D kans op Rachitis (Engelse ziekte). Door Rachitis kunnen er skeletafwijkingen ontstaan. Verder kan iemand met een vitamine D-tekort last krijgen van spierzwakte en spierkrampen.

Hoe komt je lijf aan vitamine D?

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Je huid maakt onder invloed van zonlicht zelf vitamine D aan. Ook kan je lichaam vitamine D uit voeding halen, maar vaak is dit maar een klein deel van de hoeveelheid vitamine D die je lichaam nodig heeft. Vitamine D zit in vette vis, in rundvlees, kaas en eieren. Daarnaast voegen we in Nederland vitamine D toe aan zuigelingenvoeding, halvarine, margarine en bak- en braadproducten.

Hoeveel vitamine D heb je nodig? En hoe krijg je voldoende?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 10 microgram vitamine D. Eet je gevarieerd en kom je voldoende buiten? Dan komen de meste mensen aan voldoende vitamine D. Zorg dat je iedere dag minimaal 30 minuten buiten bent tussen 11.00 en 15.00 uur met je gezicht en handen onbedekt. Eet ook regelmatig vette vis, vlees en eieren.

Vitamine D aanvullen voor sommige groepen

Sommige groepen mensen kunnen onvoldoende vitamine D uit het zonlicht en de voeding halen. Zij hebben extra vitamine D nodig. Hoewel er verschillende groepen zijn beperken wij ons hier tot kinderen en jongeren.

Valt jouw kind in de volgende groep? Geef dan dagelijks 10 microgram vitamine D:

  • Alle kinderen die jonger zijn dan 4 jaar
  • Kinderen ouder dan 4 jaar met een getinte of donkere huidskleur
  • Kinderen ouder dan 4 jaar die minder dan 30 minuten per dag buiten komen bij daglicht