Overslaan en naar de inhoud gaan
Veelgestelde vragenWelke controles zijn nodig?

Welke controles zijn nodig?

Als je PrEP slikt is het belangrijk om je regelmatig te laten controleren.

Testen op (acute) hiv-infectie

Voor je start met PrEP moeten we zeker weten dat je geen hiv-infectie hebt. Daarom doen we een bloedafname en vragen we of je klachten hebt. Denk hierbij aan huiduitslag, koorts, keelpijn, zware hoofdpijn diarree, nachtzweten en gewichtsverlies.

Het is noodzakelijk om hiv uit te sluiten, want als je PrEP start tijdens een hiv-infectie bestaat er een verhoogde kans op het ontstaan van resistentie.

Nierfunctie bepalen

Uit je urine testen we op glucose en eiwit. De nierfunctie controleren we doordat je een kleine kans hebt op een tijdelijk licht verminderde nierfunctie.

Hepatitis B virus

Het is belangrijk dat je beschermd bent tegen hepatitis B (door een vaccinatie of als je hepatitis B hebt doorgemaakt). Als je nog geen inenting hebt kan je die gratis krijgen vanuit de GGD.

Als blijkt dat je een actieve Hepatitis B infectie hebt, mag je PrEP alleen dagelijks gebruiken. Ook krijg je een verwijzing naar de internist-infectioloog voor de PrEP zorg.

Hepatitis C virus

Het is belangrijk om te weten of je hepatitis C hebt gehad. Een oude infectie kan tijdens het gebruik van PrEP weer reactiveren. Tijdens het gebruik van PrEP testen we regelmatig op hepatitis C.

Soa testen

Elke 4 tot 6 maanden testen we op chlamydia en gonorroe. Ook testen we je bloed op syfilis en hiv.