Enzo de Regt
Adviseur Preventie & Gezondheid
Ik ga aan als anderen zich lekker voelen, zoals vrienden en de mensen om me heen. Zo sta ik in het leven. Wat als ik dit ook kan toepassen in mijn werk? In de vacaturetekst Adviseur Preventie & Gezondheid las ik: GGD West-Brabant wil graag dat álle inwoners gezond en gelukkig leven en dat gezondheidsverschillen kleiner worden. Wauw, daar wilde ik aan bijdragen!
Tijdens mijn afstudeerproject bij NOC NSF ontdekte ik hoe gemeentes maatschappelijk bijdragen aan een sportief leven. Bij gemeente Dongen had ik als Beleidsadviseur jeugd een bredere focus op gezond leven. Toch wilde ik nog meer aan de voorkant bijdragen aan preventieve gezondheid. En daarvoor moest ik bij de GGD zijn ;-). Wat ik in eerdere banen zocht, vond ik bij de GGD.
Mensen bij elkaar brengen
Nu moet ik eerlijk zijn: jaren geleden dacht ik dat de GGD een formele en logge organisatie is. Dat blijkt totaal niet waar. Het is er juist informeel en de GGD gaat mee met de tijd. Zo volgde ik intern al twee workshops over AI. Hoezo niet vernieuwend?! Daarnaast heb ik veel aan de beschikbare kennis en ervaring van mijn collega’s. Dat komt goed van pas in deze brede functie. In het begin wilde ik over alle onderwerpen alles weten. Haast onmogelijk! Belangrijker is dat ik weet hoe dingen gaan en mensen met elkaar kan verbinden. De juiste personen aan tafel krijgen, want niemand kan in zijn eentje het verschil maken.
Positieve gezondheid
Ik adviseer gemeentes en netwerkpartners gevraagd en ongevraagd over gezondheidsbevordering en ondersteun hen bij vragen, projecten en campagnes. Zo ben ik betrokken bij preventie- en sportakkoorden, adviseer ik lokale partners over diverse gezondheidsthema’s en zit ik in allerlei werkgroepen. Binnen onze GGD zet ik mij vanuit ons team in voor het thema ‘Gezonde leefomgeving’.
Een van mijn drijfveer om het thema leefomgeving verder te ontwikkelen is ‘positieve gezondheid’. Elke inwoner zou mogen nadenken wat het leven bijzonder maakt en wat je daarvoor nodig hebt. Bijvoorbeeld een omgeving die uitnodigt tot gezond gedrag, waar de druk op de gezondheid zo laag mogelijk is en die als prettig wordt ervaren. Daar ga ik voor! Door inwoners mee te laten denken komen we tot nieuwe inzichten. Zo hebben ouderen bijvoorbeeld behoefte aan bankjes. “Want alleen dan gaan wij eropuit”, horen we van ze.
Stigma’s doorbreken
Daarnaast ben ik namens de GGD projectleider binnen samenwerkingsverband Animo in Oosterhout. Samen met zorgpartners en de gemeente werken we aan ideeën die bijdragen aan de gezondheid, samen mét inwoners. Met de campagne ‘Zonder verschil, verschil maken’ dagen we inwoners uit om met een open blik te kijken naar dementie. Wat kan nog wel voor mensen met de diagnose (beginnende) dementie? Hoe houd je ze betrokken bij de samenleving? Door mensen anders te laten denken, doorbreken we een stigma op dit ziektebeeld. Ik ben oprecht trots op mijn bijdrage aan dit soort lokale campagnes.