Overslaan en naar de inhoud gaan

Ingrid Scholten

Verpleegkundige Forensische Geneeskunde

Als Verpleegkundige Forensische Geneeskunde voer ik bloedproeven uit op verzoek van politie en justitie. Dit gebeurt bij verkeerscontroles of, in het geval van een (ernstig) ongeluk, in het ziekenhuis. Het bloedonderzoek bevestigd of er alcohol en/of drugs in het spel en zo ja, hoeveel en van welke soort. Het afnemen van zo’n bloedproef gaat vaak snel en de verwerking en administratie wordt daarna uitgevoerd door de politie. Toch maken de onverwachte omstandigheden elke oproep weer uitdagend!
Ingrid Scholten

Met de auto op pad

Onverwachte situaties ben ik wel gewend. Hiervoor werkte ik namelijk jarenlang als verpleegkundige op de ambulance. Na mijn vervroegde ‘ambulancepensioen’ wilde ik niet stilzitten. De vacature voor Verpleegkundige Forensische Geneeskunde bij GGD West-Brabant sprak me direct aan. Juist vanwege het onverwachte. Lekker met de auto op te pad en niet weten in wat voor situatie ik tijdens mijn dienst terecht kom, dat trekt me nog steeds!

Mijn ervaring op de ambulance komt goed van pas

Ervaring in het forensisch vak is voor deze functie niet vereist, maar mijn achtergrond als verpleegkundige op de ambulance komt goed van pas. Het afnemen van bloed bij mensen die onder invloed zijn van alcohol of drugs is soms extra uitdagend. Daarnaast is het belangrijk om ook oog te hebben voor andere medische problemen. Heel soms is er namelijk meer aan de hand en dankzij mijn ervaring op de ambulance kan ik dat goed beoordelen. Als ik wil kan ik vanuit GGD West-Brabant de vervolgopleiding Forensische Verpleegkunde volgen. Op dit moment denk ik nog na over de volledige of de verkorte opleiding. Ik verheug me om, zodra ik die keuze heb gemaakt, me theoretisch nog verder in deze unieke medische discipline te verdiepen!

Bijdragen aan de verkeersveiligheid

In mijn werk heb ik niet alleen te maken met een cliënt, maar vaak ook met een arrestant. Toch zijn ook zij gewone mensen, die op dat moment even de fout in zijn gegaan. Dat maakt voor het werk weinig verschil, alleen de entourage is anders.
Dit werk geeft me voldoening. Op een andere manier dan op de ambulance, maar juist doordat ik in mijn vorige baan zag hoeveel leed er in het verkeer ontstaat, vind ik het belangrijk een bijdrage te leveren aan de verkeersveiligheid. En dat doen we met team Forensisch!

Flexibel en zelfstandig werken

Je moet als Verpleegkundige Forensische Geneeskunde goed zelfstandig kunnen werken. Op locatie werk ik samen met o.a. de politie, maar de collega’s in mijn team zie ik niet vaak. We spreken elkaar telefonisch en via de app. Soms maak ik me zorgen maken over de medische situatie van een arrestant en neem ik contact op met een arts. Deze manier van werken past bij mij. Daarnaast is het erg fijn dat ik bij GGD West-Brabant zelf kan aangeven wanneer en hoeveel ik werk (met een minimum van 4 uur per maand). In dit vak heb ik vaak ’s avonds, ’s nachts en soms in het weekend dienst. Overdag heb ik dus veel tijd voor andere leuke dingen. Mijn man werkt ook flexibel en in de toekomst willen we in de winter een keer wat langer naar Zuid-Europa. Voor mij is het heel waardevol dat zo’n break wellicht mogelijk is in deze functie bij de GGD.