Overslaan en naar de inhoud gaan

Jurgen Pertijs

Arts Jeugdgezondheidszorg (ANIOS)

Het mooiste aan mijn vak is het contact met mensen. Zo is de samenwerking met collega’s fijn en ook het contact met andere (zorg)organisaties in de regio verloopt heel gemoedelijk. West-Brabant is een hele gezellige regio! Natuurlijk geeft ook het contact met kinderen mij veel energie. Dat is dan ook de reden waarom ik voor deze baan koos. Bij de GGD zien we niet alleen het zieke kind, maar het kind achter de klachten. Die brede benadering past bij mij.
Jurgen Pertijs

Ziekenhuis vs de wijk

Als arts Jeugdgezondheidszorg (JGZ) werk je niet in het ziekenhuis, maar in de wijk. Of samen met collega’s vanuit een locatie van de GGD. We ondersteunen kinderen en ouders vroegtijdig met laagdrempelige zorg op maat of verwijzen door naar de juiste zorgverlener. Het bekijken van het kind met een brede blik is het grootste verschil met werken als arts in bijvoorbeeld een ziekenhuis. Een gespecialiseerd arts moet heel veel van één onderwerp weten, terwijl ik minder van heel veel weet. Zo ken ik het zorgaanbod in West-Brabant bijvoorbeeld op mijn duimpje. Het aanbod aan gespecialiseerde zorg is groot en dankzij o.a. mijn kennis wordt het kind op de beste plek geholpen.

Werk-privé balans

Een groot voordeel van mijn werk bij de GGD is de balans werk-privé. Ik deel mijn werkdag zelf in en draai geen standaard avond- en weekenddiensten. Die vrijheid is fijn, maar het moet ook bij je passen. Vind je het moeilijk om je grenzen te bewaken of werk je het liefst via vaste protocollen? Dan is deze baan niets voor jou. Mij past het uitstekend en ik vind de gedachte prettig dat er geen man over boord is als ik er een dag niet ben. Dat neemt overigens niet weg dat ik niet alert moet zijn. Wanneer een kind mentaal bijvoorbeeld flink in de knoop zit, kan ook mijn signalering en de juiste doorverwijzing levensreddend zijn.

Een jaar langer gezond leven dankzij preventieve zorg

Tot slot waardeer ik de ontwikkelkansen bij GGD West-Brabant. Elk team heeft een scholingsbudget, wat betekent dat je relevante cursussen en opleidingen kunt volgen. Ook kun je meekijken bij – en eventueel doorstromen naar – andere afdelingen of (promotie)onderzoek doen bij de GGD. Zelf wil ik de vervolgopleiding Arts Maatschappij & Gezondheid volgen.

Op die manier kan ik straks een nog grotere bijdrage leveren aan de publieke gezondheid. Dat vind ik belangrijk, want onderzoek toont aan dat elke geïnvesteerde euro in de JGZ tenminste 11 euro oplevert en ervoor zorgt dat elke Nederlander een jaar langer gezond leeft. Op die manier draag ik een klein steentje bij aan een betaalbaar zorgsysteem in Nederland. Voor iedereen!