Overslaan en naar de inhoud gaan

Meriora Smits

Verpleegkundige Forensische Geneeskunde

Bij nacht en ontij mijn bed uit om tijdens een alcoholcontrole achterin een politiebusje bloed af te nemen bij een dronken arrestant? Dat is echt iets voor mij! Wat de omstandigheden ook zijn: ik kan altijd en overal prikken. Dat betekent niet dat het werk van een verpleegkundige bij de forensische geneeskunde van de GGD alleen ’s nachts op straat plaatsvindt. Ik neem ook bloedproeven af op het politiebureau en in het ziekenhuis. Daarnaast ondersteun ik af en toe de Forensisch Arts met medische arrestantenzorg.
Meriora Smits

Het liefst combineer ik niet alledaagse banen

In dit vak moet je flexibel zijn en van een uitdaging houden. Die uitdaging vond ik als Verpleegkundige Forensische Geneeskunde bij GGD West-Brabant. Mijn hele carrière bestaat overigens uit niet alledaagse banen. Als flight nurse voor de Koninklijke Luchtmacht verzorgde en repatrieerde ik 22 jaar lang ‘onze’ militairen. Sinds mijn opleiding tot SEH-verpleegkundige werk ik op de spoedeisende hulp van verschillende ziekenhuizen. Daarnaast ben ik regelmatig te vinden op de EHBO-post van de Efteling. Afwisseling en uitdaging genoeg zou je denken en toch kwam deze parttimebaan bij de GGD daar vorige zomer bij.

Brede blik

Met deze baan – en de opleiding tot Verpleegkundige Forensische Geneeskunde die ik via de GGD volg – ging er een wereld voor me open. Zo ben ik op eigen initiatief een keer een nacht mee geweest met de verkeerspolitie. Omdat we veel met hen samenwerken, vind ik het belangrijk om goed inzicht in hun kant van het werk te krijgen. Ook tijdens mijn opleiding word ik in de breedste zin meegenomen in de forensische wereld. Zo loop ik soms mee met het werk van de Forensisch Arts, zelfs bij een lijkschouw.

Ontwikkelingen en kansen

Nu ik bijna een jaar als verpleegkundige bij de forensische geneeskunde werk en een half jaar in de opleiding zit, zie ik de ontwikkelingen in dit vakgebied en de mogelijkheden voor ons als verpleegkundigen. De artsen in ons team werken onder grote druk en mede door de aanstaande pensionering van veel artsen staat de continuïteit van het vak op het spel. Verpleegkundigen Forensische Geneeskunde kunnen in mijn ogen helpen om dit te voorkomen. Ik kan als verpleegkundige niet alles, maar ik kan het werk van de arts wel verlichten. En alleen als we van elkaar weten waar we goed in zijn, kunnen we het vak versterken en ook in de toekomst blijvend garanderen dat een bloedproef binnen de wettelijke 90 minuten na een oproep is afgenomen. Forensisch werk is voor velen onzichtbaar, maar voor de mensen die het nodig hebben van onschatbare waarde. Het zorgt namelijk voor een objectief medisch oordeel over doodsoorzaken, letsels van slachtoffers en de gezondheidstoestand van verdachten en daders.

Samen bouwen aan het forensische vak

Ik vind niet alleen het forensische vak interessant, ik ervaar GGD West-Brabant ook als een hele welkome organisatie. Wanneer je, net als ik, bevlogen bent van het vak zijn er volop kansen. Bijvoorbeeld het volgen van de forensische opleiding en functiedifferentiatie. Zo ondersteun ik de Forensisch Arts met de medische zorg voor arrestanten. Een andere collega ondersteunt bij medische onderzoeken vanuit de Forensisch medisch expertise bij kinderen (FMEK) en het Centrum Seksueel Geweld (CSG). Daarnaast staat het management open om samen in gesprek te gaan over hoe we blijven bouwen aan ons vak. Dat maakt het werk nog leuker én het resulteerde voor mij in een vast contract als coördinerend verpleegkundige binnen team Forensisch. Daar ben ik trots op!