Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsRegionaal framework GALA West-Brabantse gemeenten

Regionaal framework GALA West-Brabantse gemeenten

Al eerder verscheen het bericht over de ondertekening van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA).  In het akkoord is afgesproken hoe we in 2040 een gezonde generatie bereiken met weerbare gezonde mensen die opgroeien, leven, werken en wonen in een sociaal en fysiek gezonde leefomgeving.

Als GGD West-Brabant ondersteunen we onze gemeenten in West-Brabant met een regionaal framework voor het integraal plan GALA en daarbij een lokaal advies. Het regionaal framework is 8 mei live gegaan. Sebastiaan Baan (DPG GGD West-Brabant) lanceerde dit in een goed bezocht webinar voor onze gemeenten. In het regionale framework staan de thema’s van het GALA, met voor elk thema van het GALA de regionale cijfers, achtergrond en effectieve interventies bij elkaar: www.ggdwb.nl/GALA

Een leven lang bevorderen en behouden van fysieke en mentale gezondheid

Het hoofddoel van het GALA is het bevorderen en behouden van de fysieke en mentale gezondheid van mensen vanaf het prille begin. Om de gezonde generatie in 2040 te realiseren, ligt de focus bij de jeugd op meer sporten, gezonde voeding en veel bewegen. Het verminderen van gezondheidsachterstanden, vraagt daarbij extra aandacht. Zeker bij de eerste 1000 dagen van kinderen die opgroeien in een kwetsbare situatie. Goede begeleiding en ondersteuning via het programma Kansrijke Start kunnen hier een verschil maken.
Met betrekking tot volwassen en ouderen, wordt onder andere gekeken naar het creëren van een gezonde fysieke leefomgeving die uitnodigt tot bewegen en ontmoeten, een gezonde leefstijl en het versterken van de mentale weerbaarheid en mentale gezondheid. Ook wordt er werk gemaakt van valpreventie en behoud van vitaliteit van het toenemend aantal ouderen.

Vragen?

Stel ze gerust aan Tamara Klaassen; t.klaassen@ggdwestbrabant.nl

  • Bekijk hier het webinar
  • Bekijk hier het regionale framework
Deel het artikel

Gerelateerd nieuws

Stijging van gonorroe onder jongeren

Liefde en seks
Het aantal jongeren met gonorroe stijgt flink door. De stijging is over het algemeen te zien bij alle heterojon...
Stijging van gonorroe onder jongeren

Teken actief, pas op voor tekenbeten

Gezonde Leefomgeving, Op reis
In het voorjaar kun je er weer lekker op uit, de natuur in. Maar in deze periode loop je ook kans op tekenbeten...
Teek