InwonersCoronaCorona­vaccinatie1e of 2e corona­vaccinatie
Publicatiedatum: 22-03-2022 om 12:35 uur
Laatste update: 30-06-2022 om 13:59 uur

1e of 2e coronavaccinatie

Bij GGD West-Brabant kan iedereen van 12 jaar of ouder met of zonder afspraak een 1e of 2e coronavaccinatie (mRNA-vaccin) krijgen.

Controleer altijd de openingstijden van de priklocatie bij jou in de buurt. Tijdens je eerste prik maken we meteen een afspraak voor je tweede prik.

Bekijk op de website van de Rijksoverheid of jij als minderjarige zelf mag beslissen of dat je toestemming van je ouders nodig hebt over jouw vaccinatie.

Voorwaarden vaccineren

Het aantal weken tussen de eerste en de tweede coronavaccinatie is afhankelijk van je leeftijd en van welk vaccin je hebt gehad. Voor kinderen die op hun 11e de eerste vaccinatie hebben gehad, maar inmiddels 12 jaar zijn geworden, geldt voor de tweede vaccinatie de procedure voor kinderen van 5 t/m 11 jaar. Dit betekent dat je telefonisch een afspraak moet maken voor de coronavaccinatie.

Ben je positief getest op corona? Ook het aantal weken tussen een coronabesmetting en de vaccinatie is afhankelijk van jouw situatie. Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

Voordelen van vaccineren

Als je volledig gevaccineerd bent tegen corona, is de kans kleiner dat je in het ziekenhuis belandt door corona dan wanneer je niet bent gevaccineerd. De kans dat je op de Intensive Care terechtkomt is nog kleiner.

Wil je meer weten over de voor- en nadelen van vaccineren? Kijk dan eens op www.overvaccineren.nl van de Rijksoverheid.

Twijfel je over vaccineren en wil je jouw vraag stellen aan een medisch specialist? Bel dan naar de Twijfeltelefoon: 088-7555777.

Novavax-vaccin

Novavax is een goed alternatief voor een mRNA-vaccin of vector-vaccin. Dit eiwitvaccin is voor 18-plussers op afspraak beschikbaar in Veghel (GGD Hart voor Brabant), Dordrecht (GGD Zuid-Holland Zuid) en Goes (GGD Zeeland).

Als je voldoet aan deze voorwaarden kun je een afspraak maken:

  • Je bent nog niet gevaccineerd tegen corona.
  • Je bent 18 jaar of ouder.

Het Novavax-vaccin bestaat uit een basisserie van 2 vaccinaties met een interval van 3 weken. Novavax is door de EMA alleen goedgekeurd als vaccinatie voor de basisserie voor 18+. Op dit moment is er geen boostervaccinatie mogelijk met Novavax. Bij voorkeur wordt gevaccineerd met een mRNA-vaccin. Novavax is daarom alleen beschikbaar op informed consent: als je de afspraak maakt, vraagt de GGD-medewerker van de landelijke afsprakenlijn of je een weloverwogen keuze hebt gemaakt.

Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin. Het Novavax-vaccin is geen mRNA-vaccin en is dus niet geschikt voor deze doelgroep.

Op deze websites vind je meer informatie over Novavax:

Met of zonder afspraak

Je hebt meestal geen afspraak nodig voor een 1e of 2e coronavaccinatie (Let op! Het is wel verplicht om een afspraak te maken voor de vaccinatie van kinderen van 5 tot en met 11 jaar).

Een afspraak maak je via het Landelijke Vaccinatie Afsprakennummer: 0800 – 7070 of online.

Dit neem je mee:

  • Identiteitsbewijs.
  • Een mondkapje.
  • Trek kleding aan waarbij je je bovenarm makkelijk kunt ontbloten.
  • Ben je onder de 16 jaar? Dan is een Identiteitsbewijs (ID) van de ouder die het kind begeleidt verplicht.

Bekijk de locaties

Gerelateerd nieuws

Corona­vaccinatie, Corona

Vaccinatielocatie Breepark sluit deuren en start vaccineren COVID aan de Heerbaan in Breda

Na een lange tijd sluiten de deuren van COVID-vaccinatielocatie Breepark in Breda. Vanaf 16 mei start GGD West-Brabant met vaccineren aan de Heerbaan in Breda. Hier combineren we testen en/of…
Corona­vaccinatie, Corona

“De GGD hielp me de veelzijdigheid van mijn talenten weer te ervaren”

Wie zijn de mensen die jou verwelkomen op de vaccinatielocatie, in de teststraat of die jou bellen voor bron- en contactonderzoek? Wat is hun achtergrond en wat drijft hen? In…
Coronatest, Corona, Corona­vaccinatie

Nieuwe openingstijden BCO, telefonie en administratie

Vanaf 1 mei zijn bron- en contactonderzoek, telefonie en de administratie van GGD West-Brabant op zondag gesloten. De nieuwe openingstijden zijn: maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 17.00…