Publicatiedatum: 28-02-2022 om 01:28 uur
Laatste update: 03-11-2022 om 10:36 uur

Herhaalprik

Een herhaalprik tegen corona wordt 3 maanden na de laatste coronaprik of coronabesmetting gegeven. De herhaalprik verbetert de werking van eerdere vaccinatie(s). Vanaf maandag 19 september start GGD West-Brabant met het zetten van herhaalprikken met het vernieuwde coronavaccin.

De volgende mensen zijn als eerst aan de beurt:

 • Mensen vanaf 60 jaar:
  Krijgen vanaf 13 september een uitnodiging van het RIVM.
 • Zorgmedewerkers met patiënten- en/of cliëntencontact:
  Krijgen vanaf 13 september een uitnodiging van hun werkgever.
 • Mensen van 12 jaar t/m 59 jaar die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik:
  Krijgen vanaf begin oktober van hun huisarts een uitnodiging voor de herhaalprik.
 • Mensen met het syndroom van Down:
  Krijgen een uitnodiging voor de herhaalprik van hun huisarts.
 • Bewoners van zorginstellingen:
  Krijgen hun herhaalprik tegen corona in de zorginstelling of bij de GGD.

Daarna kan iedereen van 12 jaar en ouder die dat wil een afspraak maken voor een herhaalprik.

Let op! Alle eerdere niet gehaalde herhaal- of boosterprikken komen hiermee te vervallen.

Op oproep en op afspraak

De herhaalprik is vooralsnog alleen beschikbaar als je bent opgeroepen en een afspraak hebt gemaakt. Je maakt een afspraak via planjeprik.nl of via het telefoonnummer dat in de uitnodiging staat. Een afspraak voor de herhaalprik is alleen mogelijk als je de basisserie hebt afgerond én als je laatste coronavaccinatie of besmetting meer dan 3 maanden geleden is. Komt jouw partner ook in aanmerking voor de herhaalprik? Dan kun je samen de vaccinatie krijgen op een GGD-locatie.

Kun je niet zelf of met hulp van anderen naar een GGD-priklocatie komen vanwege fysieke of psychische redenen? Dan kom je wellicht in aanmerking voor de herhaalprik aan huis. De huisarts voert deze prik uit, dus neem daarvoor contact op met jouw huisarts. Ben jij huisarts? Lees dan meer informatie op de pagina ‘Aanvraag coronavaccinaties’ voor huisartsen.

Dit neem je mee:

 • Identiteitsbewijs.
 • Een mondkapje.
 • Trek kleding aan waarbij je je bovenarm makkelijk kunt ontbloten.

Bekijk de locaties

Waarom nog een herhaalprik tegen corona?

De overheid verwacht dat de besmettingen in de winter gaan oplopen. Met het aanbieden van de herhaalprik streeft de overheid naar extra bescherming in het najaar voor medische risicogroepen. De herhaalprik met het vernieuwde vaccin biedt bescherming tegen meer varianten dan het originele vaccin. Hierdoor word je niet of minder ziek van het coronavirus en bescherm je zowel jezelf en patiënten en cliënten.

Vernieuwd vaccin

Voor de herhaalprik gebruiken we de vernieuwde vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna, omdat deze bescherming bieden tegen meer varianten van het coronavirus, zoals de omikronvariant.

Novavax en Janssen

Wil je geen mRNA-vaccin?
Dan kun je ook kiezen voor
Novavax of Janssen. Let op! Het Novavax en Janssen vaccin worden niet in onze regio en alleen op afspraak gezet. 

Op prikkenzonderafspraak.nl lees je op welke locaties je voor Novavax of Janssen terecht kan en hoe je een afspraak maakt. De actuele locaties zijn ook op te vragen via telefoonnummer 0800 – 1295.

Ben jij nog niet gevaccineerd en wil je graag een basisvaccinatie?

Dan kun je terecht voor de basisserie (de 1e en 2e prik) tegen corona op de locaties Heerbaan Breda of Roosendaal.

Meer weten?

Veelgestelde vragen over de herhaalprik

 • Wanneer ben ik aan de beurt (wat is de planning?)

  Iedereen van 12 jaar en ouder krijgt dit najaar de mogelijkheid een herhaalprik tegen corona te halen. Als eerste worden de mensen met een hoger medisch risico en zorgpersoneel met patiëntencontact uitgenodigd, daarna volgen alle anderen van 12 jaar en ouder.

  Mensen van 12 tot en met 59 jaar zonder hoger medisch risico krijgen vanaf 17 oktober de gelegenheid om een afspraak te maken op planjeprik.nl. Stapsgewijs van oud naar jong. De jaargangen die aan de beurt zijn staan vermeld op coronavaccinatie.nl/herhaalprik en worden gedeeld via sociale media.

  De herhaalprik kan worden gehaald vanaf drie maanden na de laatste coronaprik of een doorgemaakte besmetting. De herhaalprik tegen corona is nodig om de bescherming tegen ernstige ziekte en sterfte op peil te houden. Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl.

 • (Hoe) kunnen mantelzorgers met voorrang een (partner)afspraak voor de prik maken?

  Het is voor mantelzorgers die nog niet aan de beurt zijn voor de herhaalprik niet mogelijk om met voorrang een afspraak te maken. Zij kunnen een prik halen zodra ze hiervoor worden opgeroepen.

  Ben jij opgeroepen en heb je een mantelzorger die ouder is dan 60 jaar? Dan kun je ook voor je mantelzorger een afspraak maken. Dat kan online door voor ieder apart een afspraak te maken voor dezelfde dag of door te bellen met het nummer in de brief.

 • Krijgt iedereen een uitnodigingsbrief?

  Nee, alleen mensen 60 jaar en ouder en mensen van 12 jaar of ouder die in de griepprikgroep vallen, zorgmedewerkers en bewoners van een zorginstelling ontvangen een uitnodiging per brief. Dit zijn de mensen met een verhoogd risico op ziekenhuisopname en overlijden. Omdat deze grote groep mensen niet allemaal tegelijk geprikt kan worden op de priklocaties, worden deze mensen vanaf de tweede helft van september gefaseerd uitgenodigd binnen een periode van ongeveer 6 weken. Daarna kan iedereen vanaf 12 jaar een herhaalprik halen.

  Mensen van 12 tot en met 59 jaar zonder hoger medisch risico krijgen vanaf 17 oktober de gelegenheid om een afspraak te maken op planjeprik.nl. Stapsgewijs van oud naar jong. De jaargangen die aan de beurt zijn staan vermeld op coronavaccinatie.nl/herhaalprik en worden gedeeld via sociale media.

 • (Hoe) kan ik een afspraak maken voor de prik of mijn afspraak wijzigen of afzeggen?

  Je kunt een afspraak maken via planjeprik.nl of via het telefoonnummer dat in de brief staat.

  De vaccinatieafspraak wijzigen of afzeggen kan online op planjeprik.nl door te klikken op ‘Mijn vaccinatieafspraken inzien’. Dit kan ook telefonisch door te bellen naar 0800-7070.

 • Moet er een interval zitten tussen de herhaalprik en de griepprik?

  Nee. Je mag beide vaccinaties bijvoorbeeld tegelijkertijd of kort na elkaar halen. Zie: www.rivm.nl.

 • Is een herhaalprik ook nodig als ik de basisserie heb gehad en daarna corona heb gekregen?

  Ja. Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl.

 • Wat is het verschil tussen een booster en een herhaalprik?

  Er is geen verschil. Een booster en een herhaalprik versterken beide de werking die de basisserie – de eerste vaccinatie(s) – op het afweersysteem heeft. Dit geeft tijdelijk extra bescherming tegen corona. We houden vanaf nu de term herhaalprik aan, omdat dit duidelijker aangeeft dat de prik vaker herhaald kan worden. Hoe vaak en met welke periode, hangt af van hoe het coronavirus zich verder ontwikkelt.

 • Kan ik de prik laten registreren in mijn gele boekje?

  Je kunt de GGD vragen om de coronavaccinatie in het gele boekje te registreren. Het gele boekje is geen officieel vaccinatiebewijs.

 • (Hoe) wordt de prik geregistreerd in de CoronaCheck app?

  De extra prik wordt ook zichtbaar in de CoronaCheck-app, maar dit gaat niet vanzelf, daar moet je zelf nog iets voor doen.

  Na de prik haal je opnieuw jouw vaccinatiebewijs in de app op. Dat doe je door rechtsboven op het '+' teken te klikken en vervolgens te kiezen voor ‘Vaccinatiebewijs’. Bij de QR-code verschijnt dan: 3/2 (drie prikken ontvangen van de 2 benodigde). Kijk ook op https://coronacheck.nl/nl/

  Het kan tot 72 uur duren voor de gegevens beschikbaar zijn. Kloppen de gegevens na 72 uur niet? Neem contact op met vaccinerende partij. Bij de GGD gevaccineerd? Dan kun je bellen met de GGD backoffice op 0800-5090. Kijk voor meer informatie op https://coronacheck.nl/nl/wegwijzer

 • Ik ga binnenkort op reis, hoe weet ik welke vaccinatie(s) of andere maatregelen nodig zijn in mijn vakantieland?

   

  Op nederlandwereldwijd.nl vind je alle informatie van de Nederlandse overheid op 1 plek. Hier vind je onder andere informatie over reisvaccinaties, reisadviezen per land en andere praktische zaken.

 • Ik heb eerder nog geen herhaalprik of booster gekregen, kan ik nu toch een herhaalprik halen?

   

  Als jij de bassiserie tegen corona hebt gehad en de laatste prik en/of een coronabesmetting is langer dan drie maanden geleden, dan kom je dit najaar in aanmerking voor een herhaalprik. Meer info over wie wanneer aan beurt is: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/aanpak-coronavaccinatie/herhaalprik