InwonersCoronaCorona­vaccinatieHerhaalprik (tweede booster)
Publicatiedatum: 28-02-2022 om 01:28 uur
Laatste update: 30-06-2022 om 13:02 uur

Herhaalprik (tweede booster)

Een herhaalprik tegen corona is een extra prik die 3 maanden na de laatste prik wordt toegediend. De herhaalprik verbetert de werking van eerdere vaccinatie(s). De herhaalprik tegen corona is voor mensen vanaf 60 jaar, bewoners van verpleeghuizen, bepaalde mensen met een afweerstoornis en mensen met het downsyndroom. Ook mensen die een Janssenprik en minstens 3 maanden geleden een boostervaccinatie hebben gehad kunnen een herhaalprik krijgen.

Specifieke doelgroepen naast 60-plussers:

Bewoners van instellingen

Bewoners van instellingen krijgen hun coronaprik van de eigen medische dienst of de GGD.

Volwassenen met het syndroom van Down

De volwassenen met het syndroom van Down ontvangen de uitnodiging voor de coronaprik van hun huisarts. Zij krijgen de prik bij de GGD of in hun instelling.

Mensen met een ernstige immuunstoornis

Mensen met een ernstige immuunstoornis hebben in oktober 2021 van hun medisch specialist een uitnodiging gekregen voor een derde prik als onderdeel van hun basisserie. Voor deze mensen is het belangrijk dat zij 3 maanden na de derde prik hun boosterprik halen. Wanneer je, na je derde- en boosterprik, in aanmerking komt voor een extra herhaalprik ontvang je daarvoor vanaf 19 april 2022 een uitnodiging. Maak in dat geval vooraf een afspraak voor de extra herhaalprik via de contactgegevens in de uitnodigingsbrief.

Herhaalprik ook mogelijk na Janssen en booster

Heb je een Janssenprik en minstens 3 maanden geleden een boostervaccinatie gehad? Dan heb je de basisserie afgerond en ben je geboosterd. Dit is voldoende om de meeste landen in te reizen die een Digitaal Corona Certificaat (DCC) vragen. In sommige Europese landen, zoals Duitsland, is dit niet voldoende. Hierdoor kan het moeilijk zijn om met een Janssenprik en een booster een land in te reizen. Daarom kun je ook in deze situatie een herhaalprik (een extra mRNA-prik) krijgen.

Wanneer je Janssen en een booster hebt gehad is een extra prik volgens de Gezondheidsraad meestal niet nodig. Maar er is ook geen bezwaar tegen. Het kabinet heeft daarom besloten dat iedereen die dat wil, na Janssen en een booster ook nog de herhaalprik kan krijgen.
Omdat er geen medische noodzaak is voor deze extra prik, is het belangrijk dat je goed over de keuze voor de extra prik hebt nagedacht. De GGD medewerker vraagt hiernaar bij het maken van de afspraak.

Je krijgt een herhaalprik met een mRNA-vaccin: BioNTech/Pfizer of Moderna. Het CBG geeft kort en duidelijk de voordelen en nadelen van deze twee vaccins.

Vaccinatie na een coronabesmetting

Voor mensen die een coronabesmetting hebben of al hebben doorgemaakt, geldt ook dat er minimaal 3 maanden tussen de besmetting en de vaccinatie moet zitten. Om deze reden hanteert de GGD dezelfde wachttijd tussen de laatste boosterprik en de herhaalprik tegen corona. De werking van de coronaprikken is steeds hetzelfde en bovendien zorgt elke herhaalprik ervoor dat de kwaliteit van het afweersysteem verbetert.

Met of zonder afspraak

Ben je ouder dan 60 jaar? Dan heb je in principe geen afspraak nodig voor de herhaalprik (behalve mensen met een ernstige afweerstoornis, zij maken vooraf wel een afspraak).

Check altijd de locatiepagina of prikkenzonderafspraak.nl, want vrije inloop is niet op alle locaties mogelijk.
Wil je zeker zijn van een prik en niet te lang hoeven wachten? Maak dan vooraf een afspraak.

Een afspraak maak je via het Landelijke Vaccinatie Afsprakennummer: 0800 – 7070 of online.

Let op! Je komt alleen in aanmerking voor de herhaalprik als het langer dan 3 maanden geleden is dat je de laatste vaccinatie of een corona-infectie hebt gehad.
Komt jouw partner ook in aanmerking voor de herhaalprik? Dan kun je samen de vaccinatie krijgen op een GGD-locatie.

Dit neem je mee:

  • Identiteitsbewijs.
  • Een mondkapje.
  • Trek kleding aan waarbij je je bovenarm makkelijk kunt ontbloten.

Bekijk de locaties

Meer weten?

Meer informatie en veelgestelde vragen vind je op de website van het RIVM.