Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersCoronaGezond leven en corona
Publicatiedatum: 17-08-2021 om 02:51 uur
Laatste update: 26-08-2021 om 9:17 uur

Gezond leven en corona

Het coronavirus heeft een grote invloed op ons dagelijks leven. De impact is groot wanneer jijzelf, familie of kennissen ziek worden. Ook als je niet besmet bent, kan het coronavirus een grote invloed hebben. Gezond eten, voldoende bewegen en mentaal fit blijven, zijn nu extra belangrijk. Leef zo gezond mogelijk, want dan werkt je afweersysteem het beste. Geef zo het coronavirus minder kans om hard toe te slaan. Maar ‘gezond blijven’ gaat verder dan niet ziek worden. Zorg goed voor jezelf, juist in deze tijden! Wij geven je hier adviezen, tips en inspiratie. Er zijn veel dingen die we in deze tijden niet kunnen doen, maar er zijn ook genoeg dingen die je wél kan doen. Focus op wat wél kan!

Blijf in beweging

In deze tijden is het extra belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Regelmatig bewegen is hierin erg belangrijk. Wist je dat beweging niet alleen je lichaam gezond houdt, maar ook je hoofd? Beweging zorgt voor een betere concentratie en mentale gezondheid. Hoe zorg je ervoor dat je voldoende (binnen) beweegt in deze tijden? Daag jezelf uit! Bewegen kan op allerlei manieren. Denk aan: een wandeling, een thuis-workout of een online yoga-sessie. Zorg er wel voor dat je altijd 1,5 meter afstand houdt van anderen.

Eet gezond

Thuis zijn en thuis werken door het coronavirus kan je dagritme flink in de war gooien. Dit kan van grote invloed zijn op jouw eetpatroon. Naast slapen en bewegen, draagt gezond eten bij aan een optimale weerstand. Je lichaam heeft dan een betere afweer tegen ziekmakende bacteriën en virussen en je wordt minder snel ziek. Daarnaast, coronakilos willen we liever voorkomen toch? Ook thuis kan je gezond (blijven) eten.

Voorkom stress

Als je aan gezondheid denkt, denk je al snel aan je lijf, conditie en fysieke gezondheid. Maar wist je dat de verzorging van je geest net zo belangrijk is? Als je lekker in je vel én ook lekker in je hoofd zit, functioneer je beter, sta je positiever in het leven, heb je minder last van stress en kun je problemen beter de baas. Door corona leven we momenteel in een onzekere tijd. Je maakt je misschien zorgen over je werk en inkomen. Of over je gezondheid of de gezondheid van anderen. Dat kan spanning en onzekerheid, stress en slapeloosheid geven. Zorg voor een goede mentale fitheid en probeer stress te verminderen of voorkomen

Sociaal contact

Ondanks dat we door het coronavirus op een andere manier contact met elkaar hebben, is een fijn netwerk om je heen erg belangrijk om je in deze tijden positief gezond te voelen. Het is belangrijk om in contact te staan met anderen. Hoe zorg je hier voor? Maak eens een praatje met oude(re) mensen door te (beeld)bellen. Gaat het goed met ze? Hebben ze hulp nodig? Anderen helpen heeft zowel een positief effect op degene die hulp krijgt, als op de persoon die helpt. Een win-win situatie dus. De moderne technologieën helpen hierbij. Blijf in contact met je vrienden, (beeld)bel ze regelmatig en vraag hoe het met ze gaat!

Alcohol: maximaal een glas per dag

Alcohol is slecht voor de weerstand. Je kunt dus sneller ziek worden als je alcohol drinkt. Het laten staan van alcohol maakt je minder vatbaar voor ziekte. Je voelt je energieker en versterkt je gezondheid.

Stoppen met roken

Naast dat stoppen met roken altijd een verstandig keuze is, is dit zeker ook belangrijk tijdens de ze coronaepidemie. Rokers hebben meer kans dat ze ernstig ziek worden van corona dan niet-rokers. Daarnaast zorgt stoppen met roken ervoor dat je minder vaak je mond aanraakt en het verbetert vrijwel onmiddellijk het functioneren van de longen en hart en vaten.