Overslaan en naar de inhoud gaan

Monkeypox (apenpokken)

Apenpokken (mpox) is een virusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. Soms komt er een reiziger uit die regio naar Europa met deze ziekte. In mei 2022 zijn er meerdere gevallen van mpox in Europa gemeld, die niet recent uit Afrika kwamen.

In Nederland is 20 mei de eerste patiënt met mpox bevestigd. Inmiddels zijn er meerdere besmettingen. Vooralsnog verspreidt de ziekte zich met name onder mannen die seks hebben met mannen.

Het mpox-virus lijkt sterk op het virus dat de ziekte ‘pokken’ veroorzaakt. Pokken komt sinds 1980 niet meer voor in de wereld door het succes van vaccinatie ertegen. De klachten van een besmetting met apenpokken lijken op een besmetting met pokken, maar mpox verloopt in het algemeen veel milder.

Verspreiding

Mpox is matig besmettelijk, het verspreidt zich in het algemeen niet zo snel. Het virus kan zich verspreiden via druppels uit blaasjes of uit de mond-keel holte, of door direct contact met besmette mensen. Het is belangrijk goede hygiëne in acht te nemen, zoals handen wassen met water en zeep, hoest in je elleboog of in een papieren zakdoek. Als je ziek bent, blijf je thuis en neem je zo nodig contact op met je huisarts of andere zorgprofessionals.

Let op. Apenpokken is iets anders dan krentenbaard (een huidinfectie door een bacterie, die vaak in Nederland voorkomt). Op Aruba, Bonaire, Curaçao en Suriname wordt de naam apenpokken vaak voor deze ziekte krentenbaard gebruikt.

Meestal niet gevaarlijk

Het is voor het eerst dat er een mpox-virus rondgaat in Europa. Daarom is nog niet alle informatie bekend. Het virus lijkt voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar kan dodelijk zijn voor mensen met een heel zwakke afweer. Dat komt in Europa bijna nooit voor. Je kunt er wel een tijdje goed ziek van zijn. Na een paar weken genees je vanzelf.

Wat moet je doen bij vermoeden van besmetting?

Mpox kun je aantonen met een test. De GGD voert die testen uit. Als de test positief is, volgt een bron- en contactonderzoek en soms vaccinatie van hoogrisico-contacten. Door snel te handelen bij klachten kunnen we samen voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.

 • Heb je vragen over het mpox-virus of heb je klachten die hier mogelijk bij kunnen passen, bel dan met de huisarts of de GGD. De GGD is te bereiken via 088-6392894. Dit nummer is op werkdagen te bereiken van 9.00 tot 17.00 uur.
 • Heb je een vermoeden dat je apenpokken zou kunnen hebben, blijf dan thuis in isolatie en neem contact op met de GGD.
 • Heb je een bevestigde mpox-besmetting, blijf dan thuis tot je helemaal genezen bent. De GGD adviseert je hierover. Zo voorkom je de verspreiding van het virus. Zolang je symptomen hebt, kun je het virus namelijk doorgeven.

  Wat moet je doen als je in contact bent geweest met iemand die mpox heeft?

  • Als uit het bron- en contactonderzoek blijkt dat je een risicocontact van iemand met mpox bent, dan neemt de GGD contact met je op. Onze medewerkers bespreken met je wat de vervolgstappen zijn, bijvoorbeeld vaccinatie. Je hoeft hiervoor dus niet zelf met de GGD contact op te nemen.

  Persoonlijke uitnodiging voor vaccinatie

  Op 7 juli gaf de minister van Volksgezondheid een positief advies over vaccineren tegen monkeypox. Iedereen die in aanmerking komt voor een vaccinatie bij de GGD West-Brabant ontvangt een persoonlijke uitnodiging. Zonder persoonlijke uitnodiging komen mensen op dit moment niet in aanmerking voor een vaccinatie. Je kunt de pokkenvaccinatie dus niet zelf aanvragen. Bellen met de GGD of je (huis)arts heeft geen zin. Alleen mensen die een grote kans hebben om de ziekte te krijgen, krijgen de vaccinatie aangeboden. Meer informatie over de hoogrisicogroep die in aanmerking komt voor vaccinatie, lees je op de website van het RIVM.  

  Meer informatie

  Kijk eerst op de website van het RIVM of Soa Aids Nederland. Deze wordt constant voorzien van nieuwe en actuele informatie.

  Is je vraag niet beantwoordt? Bel dan onze GGD via 088-6392894.

  Ben je een (zorg)professional?

  Bekijk dan de informatie voor huisartsen.

  Gerelateerd nieuws

  Vaccinatie tegen monkeypox alleen op uitnodiging

  Infectieziekten, Apenpokken
  Het aantal besmettingen met monkeypox neemt toe. De minister van Volksgezondheid heeft besloten dat sommige inw...
  Vaccinatie tegen monkeypox alleen op uitnodiging