Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersMijn kindZwangerschapPrenataal huisbezoek

Prenataal huisbezoek

Zwanger zijn is een bijzondere ervaring, maar daar kun je als aanstaande ouder ook zorgen over hebben. Bijvoorbeeld over geld, relaties, wonen, psychische problemen of hoe je straks voor je baby gaat zorgen.

Als je wilt kun je hierover praten tijdens een prenataal huisbezoek. De jeugdverpleegkundige van de jeugdgezondheidszorg (JGZ) luistert, ondersteunt en denkt met je mee over mogelijke oplossingen. Na de geboorte van je kind blijf je de jeugdverpleegkundige zien op het consultatiebureau. Het prenataal huisbezoek tijdens de zwangerschap is gratis en vrijwillig.

Hoe werkt het prenataal huisbezoek?

Huisbezoek

De jeugdverpleegkundige komt bij je thuis, in je eigen vertrouwde omgeving. Wil je dit liever niet? Geef dit dan aan ons door, dan zoeken we een andere plek. Je partner, moeder of een ander vertrouwd iemand mogen ook bij dit gesprek aanwezig zijn.

Gesprek

De jeugdverpleegkundige kijkt hoe het met jou en je gezin gaat. Je kunt je vragen en zorgen delen. De jeugdverpleegkundige luistert naar je, denkt met je mee en geeft je advies.

Vervolg

De jeugdverpleegkundige maakt een vervolgafspraak als je dit wilt.

Afspraak maken

Wil je jezelf aanmelden voor een prenataal huisbezoek? Je kunt zelf een afspraak maken via het Ouderportaal Mijn Kind of telefonisch via het Bedrijfsbureau JGZ. Na aanmelding neemt een jeugdverpleegkundige binnen 5 werkdagen contact met je op.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Kijk eerst bij de veel gestelde vragen onderaan deze pagina. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op. 

Veelgestelde vragen

 • Waarom krijg ik van de kraamzorg én van de Jeugdgezondheidszorg een huisbezoek?

  De kraamzorg zorgt voor een fijne kraamtijd, zodat jij en je kindje een goede start hebben zodra je kindje is geboren. Wat fijn is, is voor iedereen anders. Daarom gaat de kraamzorg daarover met jou in gesprek. De JGZ denkt al eerder met je mee, tijdens je zwangerschap. Hoe kun je er nu al voor zorgen dat je straks een fijne start hebt met je kindje? Wat daarin belangrijk is, is ook voor iedereen anders. Daarom gaat de JGZ ook graag met jou daarover in gesprek.

 • Waarom meld ik mijzelf aan voor een prenataal huisbezoek?

  Zwanger zijn is een bijzondere ervaring, maar daar kun je als aanstaande ouder ook zorgen over hebben. Bijvoorbeeld over geld, relaties, wonen, psychische problemen of hoe je straks voor je baby gaat zorgen. Als je wilt kun je hierover praten. De jeugdverpleegkundige van de jeugdgezondheidszorg (JGZ) luistert, ondersteunt en denkt met je mee over mogelijke oplossingen. Na de geboorte van je kind blijf je de jeugdverpleegkundige zien op het consultatiebureau.

 • Hoe maak ik een afspraak voor een prenataal huisbezoek via het Ouderportaal?

  Wil je jezelf aanmelden voor een prenataal huisbezoek? Dat kan via ons ouderportaal Mijn kind in beeld, het digitale portaal van de jeugdgezondheidszorg.

  • Hou je DigiD bij de hand.
  • Heb je geen DigiD? Vraag dan een DigiD aan bij de Rijksoverheid.
  • Ga naar www.mkib.nl.
  • Log in met je DigiD. Dit kan met een SMS-code of de DigiD-app.
  • Als je al kinderen hebt, krijg je deze dossiers in een overzicht te zien.
  • Als je nog geen kinderen hebt, moet je nog een dossier aanmaken. Klik onder aan het vakje “Mijn dossier(s)” op de blauwe button “Aanmelden afspraak”.
  • Je krijgt dan twee aanmeldformulieren te zien. Kies voor het aanmeldformulier ‘Prenataal Huisbezoek’ door te klikken op de button “Aanmeldformulier prenataal huisbezoek invullen“.
  • Een aantal gegevens worden al voor je ingevuld. Vul de lege velden aan.
  • Ben je klaar? Klik rechtsonder op de blauwe button “Aanmelden”.
  • Wij bellen jou binnen 5 werkdagen voor een afspraak met een jeugdverpleegkundige.
 • Kan ik samen met mijn verloskundige of gynaecoloog een aanvraag doen voor een prenataal huisbezoek?

  Ja, dit is zeker mogelijk. Jouw verloskundige of gynaecoloog is op de hoogte van het aanmeldproces en kan je helpen bij je aanvraag via DigiD. 

 • Wat is geboortezorg? 

  Geboortezorg begint in Nederland op het moment dat je zwanger wilt worden of als je al zwanger bent. Deze zorg loopt door tot en met je kraamperiode: 10 dagen na de geboorte van je kindje. Tijdens je zwangerschap, je bevalling en na de geboorte van je baby zie je vaak verschillende zorgverleners: de verloskundige, de gynaecoloog en de kraamverzorgende. GGD West-Brabant werkt nauw samen met deze verschillende organisaties en zorgverleners, om jou de beste zorg te verlenen. 

 • Hoe kan ik inloggen met mijn DigiD?

  Vraag hiervoor een DigiD aan. Dit doe je via www.Digid.nl. Je moet hiervoor wel ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP). Informatie over het aanvragen van DigiD  in het buitenland staat op www.nederlandwereldwijd.nl. Lukt het niet om een DigiD aan te vragen? Vraag om hulp. Is er iemand uit jou omgeving die je kan helpen? Bel anders met ons telefoonnummer: 088-6392051.

 • Privacy: wat doen wij met jouw gegevens?

  Voor een goede zorgverlening is het nodig dat wij enkele persoonsgegevens bewaren. Welke gegevens dat zijn en hoe wij daarmee omgaan, lees je op de privacypagina.