Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsNieuw beleid voor testen op coronabesmetting

Nieuw beleid voor testen op coronabesmetting

Vanaf maandag 11 april verandert het landelijk beleid voor testen op een mogelijke coronabesmetting. Een zelftest wordt de norm. Dit betekent dat mensen bij een positieve zelftest niet meer naar de GGD hoeven voor een bevestiging van de zelftest (een confirmatietest). Ook hoef je een positieve zelftest niet meer te melden.

Een zelftest wordt de norm bij klachten, voor reizigers die ons land binnenkomen en naar aanleiding van een bron- en contactonderzoek. Ook om een quarantaineperiode te beëindigen volstaat vanaf 11 april een zelftest op dag vijf. Maar let op: er zijn uitzonderingen.

Testen bij de GGD

De GGD blijft mensen testen waarvoor een PCR-test van belang is en nodig blijft. De groep mensen die een PCR-test moet krijgen wordt alleen kleiner.

Het advies is om een afspraak te maken voor een PCR-test wanneer je:

  • Zorgmedewerker bent (ook om op dag 5 uit quarantaine te mogen).
  • In een verpleeghuis of in een andere instelling woont met kwetsbare personen (mensen boven de 70 of met een ernstige afweerstoornis).
  • Thuis woont en naar een dagbesteding gaat waar de cliënten vallen onder de categorie kwetsbare personen (mensen boven de 70 of met een ernstige afweerstoornis).
  • Geen zelftest kunt doen, ook niet als je daar hulp bij krijgt.
  • Een herstelbewijs nodig hebt.

Ook mensen die zich liever bij de GGD laten testen kunnen een afspraak maken voor een PCR-test.

Toekomstige inzet GGD’en

De GGD blijft via bron- en contactonderzoek de pandemie monitoren en mensen adviseren over de coronamaatregelen.

De regionale GGD’en werken samen met GGD GHOR Nederland, het ministerie van VWS en het RIVM aan een plan waarmee we een passende basiscapaciteit in stand houden. Een basis die makkelijk is op te schalen, zodat we direct klaarstaan bij een eventuele nieuwe coronapiek- of variant.

Meer informatie?

Heb jij behoefte aan meer informatie over dit onderwerp? Bekijk dan de website van de Rijksoverheid.

Deel het artikel