Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuws“De GGD hielp me de veelzijdigheid van mijn talenten weer te ervaren”

De GGD hielp me de veelzijdigheid van mijn talenten weer te ervaren”

Samen de schouders eronder

Wie zijn de mensen die jou verwelkomen op de vaccinatielocatie, in de teststraat of die jou bellen voor bron- en contactonderzoek? Wat is hun achtergrond en wat drijft hen? In de serie ‘Samen de schouders eronder’ spreken we steeds twee GGD-medewerkers. Soms met dezelfde achtergrond en soms met een hele andere. Maar ze beschikken allemaal over de volgende eigenschappen: ze zijn gedreven en flexibel. En dat kan de GGD, zeker nu we testen en vaccineren per 2 mei 2022 in Roosendaal gaan combineren, extra goed gebruiken!

De piek van de versnelde boostercampagne van eind vorig jaar ligt inmiddels alweer ver achter ons. Het eerste kwartaal van het nieuwe jaar bleek een tijd van testen, testen en nog eens testen. Babs (25 jaar) en Adje (60 jaar) bewogen op werkgebied soepel met het virus mee. Hielpen zij in december nog duizenden mensen per dag op vaccinatielocatie Breepark, nu staan zij hun mannetje op de teststraten van GGD West-Brabant. En dat met het nodige enthousiasme en de nodige leergierigheid.

“Sinds onze zonen meewerken in het bedrijf heb ik meer ruimte voor werk buitenshuis”

Babs: Het vaccineren op XXL locatie Breepark zag er tijdens de versnelde boostercampagne heel anders uit dan tijdens de eerste vaccinaties tegen corona. In mijn begintijd bij de GGD vorige zomer, kregen mensen nog een kaartje met een nummertje en werden zij individueel in een hokje geprikt. Met 32 ‘priklijnen’ en soms wel 10.000 mensen per dag ging dat in december op Breepark wel even anders. Wanneer en waarom ben jij bij de GGD begonnen Adje?

Adje: In januari ’21 kwam mijn man terug van de prikafspraak voor mijn schoonvader. Hij vertelde bij thuiskomst dat de sfeer opvallend positief was op de priklocatie en vroeg: “Is dat niet iets voor jou?” Ik werkte op dat moment met een vast contract bij Thebe en had het naar mijn zin. Toch had ik na 12,5 jaar werken in een vast team, de behoefte even afstand te nemen en aan iets anders te proeven. Ik informeerde bij de GGD naar de mogelijkheden en voor ik het wist vaccineerde ik mensen op verschillende priklocaties in de regio.

Babs: Ik hoorde dat jullie thuis een agrarisch bedrijf hebben, hoe combineer je dat allemaal?

Adje: Klopt, ik help ook mee op ons akkerbouwbedrijf in Lage Zwaluwe. Sinds onze zonen meewerken in het bedrijf heb ik meer ruimte voor werk buitenshuis. Ook ben ik nog in dienst bij Thebe, op dit moment met een contract van 0 uur. Wel zo prettig, mocht de werkdruk bij Thebe op een later moment groter zijn dan bij de GGD, dan kan ik weer switchen. Maar tot nu toe maken de mensen het werk bij de GGD te leuk en kan ik ook nog eens op verschillende gebieden ervaring opdoen.

“Ik ontmoet elke dag nieuwe mensen”

Babs: Dat klinkt herkenbaar. Ook ik vind het fijn om bij de GGD in verschillende functies te werken. In het eerste coronajaar stopte ik met mijn hbo-opleiding. Ik werkte naast mijn studie bij een zonnestudio en daar sloten de deuren vanwege corona al snel. Thuis blijven zag ik niet zitten. Een vriendin werkte bij de GGD, dus de link met deze organisatie was snel gelegd. Een aantal weken na mijn start bij de GGD als administrator bij vaccineren, werd het tijdelijk rustiger. Daarom werkte ik in de zomer van ‘21 tijdelijk bij Spoedtest, een commerciële teststraat. Eind vorig jaar belde de GGD of ik terug wilde komen bij vaccineren. Daar twijfelde ik geen moment over. Ik keerde terug, maar na de boostercampagne nam de werkdruk bij vaccineren weer af. Een collega vertelde dat ze bij testen op dat moment mensen zochten en de teststraat in Breda was ook nog eens bij mij om de hoek! Ik belde het planbureau van de GGD en niet veel later werkte ik als administrator bij testen.

“Tijdens het inwerken werd goed op je houding gelet”

Adje: Ook ik maakte begin dit jaar de switch van vaccineren naar testen. Dat was, na een lange tijd prikken tijdens de eerste vaccinatiecampagne en de boostercampagne, een leuke afwisseling. Ik neem coronatests af en ontmoet opnieuw elke dag nieuwe mensen, maar nu in beschermde kleding!

Babs: Een beschermend pak hoef ik in mijn rol als administrator gelukkig niet aan. Is het werken in een beschermend pak zwaar?

Adje: Van het pak zelf heb ik niet zoveel last. Dat neemt niet weg dat het werken op de teststraat iets anders van je lijf vraagt dan ik gewend was. Op de voormalige testlocatie aan de Langendijk in Breda werkten we in een tent waar auto’s doorheen reden. Dan heb je te maken met wisselende weersomstandigheden. Dankzij warmtelampen was het niet koud, maar toch werk je onder fysiek zware omstandigheden. Je bent de hele dag op de been en werkt niet altijd in een natuurlijke lichaamshouding. Tijdens het inwerken werd gelukkig goed op je houding gelet en als testafnemer ben je veel in beweging. Dat is anders voor de collega’s die de hele dag op één plek staan of zitten.

“De GGD hielp me de veelzijdigheid van mijn talenten weer te ervaren”

Babs: Klopt, als administrator op de teststraat controleer en verwerk ik alle cliëntgegevens en sta ik de hele dag op dezelfde plek. Gelukkig wisselen we de werkdag af met veel pauzes, zodat jij even uit je pak kan en ik even kan bewegen of juist even kan zitten. Nu de drive-through teststraat aan de Langendijk is gesloten en we ook in Breda in een walk-through locatie in een bestaand pand (het oude ABN AMRO gebouw) werken, hebben we niet meer met uitlaatgassen of eventuele kou of wind te maken. Dat was ook tijdens storm Eunice wel zo prettig! Voor mij is het daarnaast extra fijn dat ik als administrator niet meer hoef te wachten tot de auto langs de eerste admin-post is. In de walk-through locatie doe ik alle administratie van mijn ‘testlijn’ zelf en dat werkt lekker vlot.

Adje: Mooi om te horen dat de flexibiliteit van werken bij de GGD jou ook zo goed bevalt. Zelf wil ik mijn ervaring nog uitbreiden met het optrekken (voorbereiden) van de vaccins. Dit is een zeer nauwkeurig proces, waarvoor ik inmiddels ben opgeleid en getoetst. Ik ben dankbaar voor alles wat ik bij de GGD heb mogen leren. Wanneer je jarenlang in dezelfde rol en in hetzelfde team werkt, verlies je soms uit het oog waar je goed in bent. De GGD hielp me de veelzijdigheid van mijn talenten weer te ervaren!

Babs: Eens, ook ik ben blij dat ik op jonge leeftijd in een organisatie werk waar ik al mijn talenten kan laten zien. En dat komt, nu testen en vaccineren op dezelfde locatie(s) gecombineerd gaat worden, goed van pas!

Deel het artikel

Gerelateerd nieuws

Gezondheidsmonitor 2024 van start

Onderzoek
Vanaf 9 september gaat de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2024 van start. De Gezondheidsmonitor Volwa...
8 portretfoto's van verschillende glimlachende mensen in verschillende leeftijden

Week van de gezonde leefomgeving: Samen voor een gezondere omgeving

Gezonde Leefomgeving
In de eerste week van oktober organiseren de drie Brabantse GGD'en de Week van de Gezonde Leefomgeving. Deze we...

Brabanders maken zich zorgen over klimaatverandering

Leefomgeving
Het klimaat verandert. Dit heeft ook invloed op de volksgezondheid. Eind juli 2024 hebben de Brabantse GGD’en a...
Zwemmen in open water