Publicatiedatum: 18-08-2021 om 03:21 uur
Laatste update: 19-10-2021 om 13:42 uur

Rookvrije generatie

Ieder kind in West-Brabant moet de kans krijgen om op te groeien in een rookvrije omgeving zonder verleidingen om zich heen.

Een Rookvrije Generatie in 2040 is de ambitie uit het Nationaal Preventieakkoord en betekent dat in 2040 geen kind meer rookt of begint met roken en het aantal volwassenen dat rookt minder dan 5% is. Om dit te behalen zijn er meer rookvrije omgevingen nodig waar kinderen opgroeien, spelen, sporten en naar school gaan. Gemeenten spelen hierin een belangrijke rol. GGD’ en kunnen gemeenten adviseren en ondersteunen in het realiseren van deze rookvrije omgevingen.

Is het nodig?

Helaas wel. Iedere week opnieuw raken honderden kinderen in Nederland verslaafd aan roken. Ruim de helft van de rokers sterft aan de gevolgen ervan; elk jaar zo’n 20.000 Nederlanders. Roken kan ziekten veroorzaken zoals kanker, hart- en vaatziekten en luchtwegziekten. Ook van meeroken kunnen mensen ernstig ziek worden en er zelfs aan doodgaan, tot wel enkele duizenden per jaar. Ondanks deze harde feiten wordt het nog steeds te normaal gevonden dat kinderen beginnen met roken.

De route naar een Rookvrije Generatie

Het vertrekpunt is opgroeiende kinderen. Kinderen die vanaf nu worden geboren:

  • doorlopen het liefst al een rookvrije zwangerschap;
  • Gaan naar een rookvrije kinderopvang en school, en spelen in rookvrije speeltuinen;
  • sporten op een sportvereniging waar niet meer gerookt wordt in de buurt van kinderen;
  • leven in een wereld waar sigarettenpakjes moeilijk verkrijgbaar, onaantrekkelijk en duur zijn.

Wat kun je als gemeente bijvoorbeeld doen?

  • Rookvrije omgevingen zoals sportverenigingen en speeltuin(verenigingen) stimuleren.
  • De gemeentelijke speeltuinen rookvrij maken.
  • Neem de Rookvrije Generatie op als subsidievoorwaarden voor projecten van bijvoorbeeld sportverenigingen.
  • Vier een opening van een rookvrije omgeving eventueel samen met een Wethouder. Zo heeft de gemeente Zundert alle scholen en kinderopvangcentra op 18 mei 2021 voorzien van rookvrij-borden. De rookvrij-borden werden feestelijk onthuld door de kinderen.

Wij helpen gemeenten graag op weg!

Als GGD kunnen wij gemeenten helpen bij het agenderen, stimuleren en ondersteunen om aan de slag te gaan met een Rookvrije Generatie. Veel gemeenten zijn bezig met een Lokaal Preventie Akkoord waarin roken vaak een onderdeel is. Samen met partners uit de regio kunnen we concrete afspraken maken wat we gezamenlijk gaan doen om het roken minder zichtbaar te maken en om meer rookvrije omgevingen te creëren. Denk aan meer rookvrije sportverenigingen en speeltuinen.

Ga naar de website van ‘Rookvrije generatie’

Webinars terugkijken

Gerelateerd nieuws

Adviseurs preventie en gezondheid, Rookvrije generatie, Rookvrije Generatie Award

Start aanmelden regionale Rookvrije Generatie Awards West-Brabant

Vanaf donderdag 21 oktober kun je een initiatief aanmelden dat een bijdrage heeft geleverd aan een Rookvrije Generatie in West-Brabant. Met deze regionale Rookvrije Generatie Awards zetten we mooie initiatieven…
Rookvrije generatie, Preventie & gezondheid

Samen in actie voor een rookvrij West-Brabant

In West-Brabant willen we rookvrij opgroeien vanzelfsprekend maken. Tijdens deze kennis & inspiratiemiddag staan we stil bij het belang van een Rookvrije Generatie en hoe we met elkaar verder aan…