Overslaan en naar de inhoud gaan
Publicatiedatum: 27-11-2023 om 11:34 uur
Laatste update: 17-06-2024 om 13:31 uur

Rookvrije generatie

Ieder kind in West-Brabant moet de kans krijgen om op te groeien in een rookvrije omgeving zonder verleidingen om zich heen.

Een Rookvrije Generatie in 2040 is de ambitie uit het Nationaal Preventieakkoord en betekent dat in 2040 geen kind meer rookt of begint met roken en het aantal volwassenen dat rookt minder dan 5% is. Onder roken valt ook vapen. Om dit te behalen zijn er meer rookvrije omgevingen nodig waar kinderen opgroeien, spelen, sporten en naar school gaan. Gemeenten spelen hierin een belangrijke rol. GGD’en adviseren gemeenten en ondersteunen hen in het realiseren van deze rookvrije omgevingen.

Is het nodig?

Helaas wel. Iedere week opnieuw raken honderden kinderen in Nederland verslaafd aan roken. Ruim de helft van de rokers sterft aan de gevolgen ervan; elk jaar zo’n 20.000 Nederlanders. Roken kan ziekten veroorzaken zoals kanker, hart- en vaatziekten en luchtwegziekten. Ook van meeroken kunnen mensen ernstig ziek worden en er zelfs aan doodgaan, tot wel enkele duizenden per jaar. Ondanks deze harde feiten wordt het nog steeds te normaal gevonden dat kinderen beginnen met roken.

De route naar een Rookvrije Generatie

Het vertrekpunt is opgroeiende kinderen. Kinderen die vanaf nu worden geboren:

  • doorlopen het liefst al een rookvrije zwangerschap; 
  • gaan naar een rookvrije kinderopvang en school en kinderen spelen in rookvrije speeltuinen; 
  • sporten op een sportvereniging waar niet meer gerookt wordt; 
  • leven in een wereld waar sigarettenpakjes moeilijk verkrijgbaar, onaantrekkelijk en duur zijn.

Vapen is ook roken

Er wordt steeds meer gevaped (e-sigaret) onder jongeren. Dit is ook een vorm van roken omdat de meeste vapes nicotine bevatten. Op deze websitepagina vind je tips en informatie over vapen.

Wat jij kunt doen

Iedere organisatie, school of vereniging kan bijdragen aan een Rookvrije Generatie. Er zijn verschillende hulpmiddelen en informatiebronnen beschikbaar. Bekijk hier wat jij kunt doen. 

Wat kun je als gemeente doen?

  • Stimuleer organisaties – zoals sport- en speeltuinverenigingen, scholen en zwembaden – proactief om rookvrij te worden. Zie hier het voorbeeld van gemeente Breda. 
  • Vier een opening van een rookvrije omgeving eventueel samen met een Wethouder.  
  • Pas lokale regelgeving aan zodat rookvrije locaties worden gecreëerd of gestimuleerd. Bijvoorbeeld door het aanpassen van de subsidievoorwaarden of vergunningen. 
  • Geef als gemeente het goede voorbeeld (‘practice what you preach’), bijvoorbeeld door het gemeentehuis en andere gemeentelijke gebouwen rookvrij te maken of evenementen die in de gemeente worden georganiseerd 
     

Meer informatie en stappenplan vind je op deze website. 

Wij helpen gemeenten graag op weg!

Als GGD kunnen wij gemeenten helpen bij het agenderen, stimuleren en ondersteunen om aan de slag te gaan met een Rookvrije Generatie. Veel gemeenten zijn bezig met een Gezond en Actief leven Akkoord (GALA) waarvan roken een onderdeel is.

Samen met partners uit de regio kunnen we concrete afspraken maken over wat we gezamenlijk gaan doen om het roken minder zichtbaar te maken en om meer rookvrije omgevingen te creëren. Denk aan meer rookvrije sportverenigingen, speeltuinen en scholen. Maar ook aan een rookvrij Openbaar Vervoer, zorglocaties en andere locaties waar kinderen en jongvolwassen komen.

Daarnaast brengen we als GGD de landelijke acties Stoptober en Puur onder de aandacht bij onze gemeenten, zorgpartners en netwerkpartners in het sociaal domein.   

Ga naar de website van ‘Rookvrije generatie’

Stoppen met roken

Ben je op zoek naar een passende manier van stoppen met roken kijk dan op Ikstopnu – ☎️ 0800-1995.

 

Gerelateerd nieuws

Het Leefstijlloket wordt positief ontvangen door patiënten en artsen

Preventie & gezondheid
Patiënten die graag aan de slag willen met hun leefstijl kunnen sinds januari 2024 worden doorverwezen naar het...
2 personen staan links en rechts van een banner met daar op de tekst 'Leeftstijlloket'

Energiearmoede, binnenmilieu en gezondheid in West-Brabant

Onderzoek
Recent verscheen een artikel in het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen waarin we in West-Brabant de same...
een arm van een persoon die een draaikiepraam openzet

Grote interesse voor stimuleringsregelingen Gezonde School

Gezonde school
Scholen in het primair onderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo konden dit voorjaar één of me...
5 jongeren staan te praten op school.