Overslaan en naar de inhoud gaan
Veelgestelde vragen0 tot 1 jaarHoe stap ik over van borstvoeding naar kunstvoeding?

Hoe stap ik over van borstvoeding naar kunstvoeding?

Stoppen met borstvoeding kan niet van de ene op de andere dag. Je lichaam heeft tijd nodig om de melkproductie af te bouwen. Doe je dat te snel, dan kun je last krijgen van verstopping of ontsteking in je borsten. Pak daarom (gedeeltelijk) stoppen met borstvoeding stap voor stap aan.

Ieder lichaam is anders. Daarom verloopt het afbouwen bij de een soepeler en sneller dan bij de ander. Belangrijk is je lichaam voldoende tijd te geven. Daarmee voorkom je eventuele problemen.

Borstvoeding gedeeltelijk afbouwen

Vervang 1 keer per 5 tot 7 dagen borstvoeding door kunst- of afgekolfde moedermelk uit een fles.

Borstvoeding volledig afbouwen

Vervang 1 keer per 3 dagen borstvoeding door kunst- of afgekolfde moedermelk uit een fles.
(let op: 1 borstvoeding afbouwen zou bij jou langer kunnen duren dan 3 dagen)

Hoe begin je?

Begin met die borstvoeding afbouwen waarbij je de minste stuwing voelt. Bouw vervolgens om en om de borstvoedingen af (borst – fles – borst) tot je overdag op volledige voeding uit de fles zit. Je houdt dan de laatste avond- en de eerste ochtendvoeding over. Op dat moment kun je besluiten met welke voeding je het laatste stopt. Vaak is dat de voeding die altijd prettig is verlopen.

Wil je afbouwen volgens een schema?

La Leche League en het Borstvoedingscentrum bieden een schema. Kijk wat het beste bij jou past:

Heb je vragen of zorgen?

Stel ze gerust op je eigen consultatiebureau. De jeugdverpleegkundige en jeugdarts kunnen je in de meeste gevallen verder helpen. Soms verwijzen ze je door naar een lactatiekundige. In West-Brabant zijn een aantal Lactatiekundigen werkzaam om je te helpen. Kijk op www.lactatiekundige.nl en vind een professional bij jou in de buurt.  De meeste verzekeraars bieden een volledige of gedeeltelijk vergoeding voor de kosten van borstvoedingbegeleiding door een lactatiekundige. Bekijk de vergoedingscheck welke vergoeding je krijgt met jouw verzekering.  

Borstvoeding en werk

Wil je meer informatie over borstvoeding en werk? Download dan de folder van het Voedingscentrum.

Borstvoeding en werk