Overslaan en naar de inhoud gaan
ProfessionalNu Niet Zwanger

Programma: Nu Niet Zwanger

Een eerlijk gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie.

De gevolgen van een onbedoelde zwangerschap die ook nog eens ongewenst is zijn enorm. Voor ieder mens. Maar de impact is nog groter als je ook al het hoofd moet bieden aan psychiatrische problemen of een verstandelijke beperking, als je kampt met schulden, verslaving, dakloosheid of loverboyproblematiek of ongedocumenteerd bent.

Nu Niet Zwanger wil de extra belasting van zo’n onbedoelde zwangerschap, het onnodige leed en de verergering van bestaande problemen helpen voorkomen. Door mensen in kwetsbare situaties na te laten denken over hun kinderwens, over de kans op zwangerschap en wat dat volgens hen zou betekenen in hun huidige leven.

Voor wie is het bedoeld?

Het programma Nu Niet Zwanger is bestemd voor hulpverleners die onder andere werken in de verslavingszorg, GGZ, verstandelijk gehandicaptenzorg, vrouwenhulpverlening, GGD, wijkteams, MEE, dak- en thuislozenzorg, jeugdzorg, welzijnszorg, maatschappelijk werk en bij Veilig Thuis. Zij hebben een vertrouwensrelatie met hun cliënt en werken aan diens stabiliteit. Vanuit die persoonlijke relatie kunnen zij het gesprek aangaan over zaken rond kinderwens, seksualiteit en anticonceptie.

De hulpverleners richten zich op hun cliënten

De cliënten die Nu Niet Zwanger via de hulpverlener wil bereiken zijn vrouwen en mannen in de vruchtbare leeftijd met (een combinatie van) complexe problemen. Dakloosheid, schulden, psychiatrische problemen, verslaving, een verstandelijke beperking, illegaliteit en/of loverboyproblematiek. Het zijn mensen die vrijwel altijd al geruime tijd in beeld zijn bij hulpverleners. Hun leven wordt veelal bepaald door de hectiek van de dag en het is (daardoor) vaak lastig om zelf echt de regie te nemen over de situatie. Als ze hun kinderwens willen uitstellen blijkt het organiseren van anticonceptie vaak ingewikkeld. Of hun kennis over anticonceptie is beperkt of onjuist, door bijvoorbeeld achtergrond en opvoeding.

Hoe werkt het?

  • Aan de basis van het programma staan de professionals.
  • Zij gaan vanuit hun vertrouwensrelatie met hun cliënt het gesprek aan over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie.
  • Zij worden daarvoor getraind door de aandachtsfunctionarissen. Deze werken in dezelfde organisatie als de professionals en zijn daar de ambassadeurs van NNZ. Zij vormen ook het eerste aanspreekpunt voor de professional.
  • De inhoudelijk coördinator is de inhoudelijk expert van het programma bij de GGD. Hij of zij heeft contact met cliënten en traint de aandachtsfunctionarissen om het programma in de eigen organisatie te kunnen implementeren.

Lees alle informatie nog eens rustig na in het infoblad Programma Nu Niet Zwanger

Of bekijk onderstaande video.

Resultaten in onze gemeenten

Het landelijke succesvolle preventieprogramma Nu Niet Zwanger, dat sinds mei 2018 in de gemeente Breda is gestart heeft goede resultaten behaalt. Sinds september 2021 is dit programma beschikbaar voor de gehele regio West-Brabant.

Contactgegevens

Neem contact op met het team Nu Niet Zwanger in West-Brabant via:

Team Nu Niet Zwanger

Anouk Jacobs
Inhoudelijk coördinator
Gemeenten: Brabant Wal gemeenten, Moerdijk, Halderberge, Roosendaal, Rucphen & Etten-Leur.
Emi van den Ouweland
Inhoudelijk coördinator
Gemeenten: Alphen-Chaam, Baarle-Nassau & Zundert.
Tessa Dijkhuizen
Inhoudelijk coördinator
Gemeenten: Altena, Breda, Drimmelen, Geertruidenberg & Oosterhout.