Overslaan en naar de inhoud gaan

Contactmoment 10 jaar

Als je kind 10 jaar is krijgt je kind meerdere contactmomenten met de GGD. Twee tijdens een groepsvaccinatie van het Rijksvaccinatieprogramma en één contactmoment op school. Vanaf het moment dat kinderen naar school gaat zet de GGD op 3 momenten een ‘preventief gezondheidsonderzoek’ in, waaronder bij kinderen rond de leeftijd van 10/11 jaar.

Vaccinatie tijdens groepsvaccinatie

Deze vaccinatie biedt bescherming tegen:

  • HPV (2e prik na 6 maanden)

Je ontvang een uitnodiging van het RIVM. Lees meer informatie over de vaccinaties op de website van het RIVM of stel jouw vragen aan de jeugdverpleegkundige of jeugdarts.

Contactmoment op school

Het preventief gezondheidsonderzoek bestaat uit:
  • Digitale vragenlijst ‘Jij en je gezondheid’;
  • Onderzoek op school;
  • Mogelijk extra contact.

Is jouw kind geboren in 2011 of 2012?

Dan krijgt je kind een ander aanbod voor dit contactmoment op school. Je krijgt hierover een apart bericht van ons. Het onderzoek op school en de vragenlijst ‘Jij en je gezondheid’ is niet voor jullie van toepassing.

Werkwijze basisonderwijs

Digitale vragenlijst

Om de gezondheid van kinderen in kaart te brengen gebruikt JGZ de digitale vragenlijst ‘Jij en je gezondheid’.  Je ontvangt als ouder(s)/verzorger(s) een uitnodigingsbrief met daarin de inlogcode voor de digitale vragenlijst. Jij als ouder/verzorger vult de vragenlijst in. Na het invullen krijg je direct tips en informatie op maat.

Vul de vragenlijst in

Onderzoek op school

De doktersassistente komt naar school om de kinderen die aan de beurt zijn te onderzoeken. Je hoeft als ouder(s)/verzorger(s) niet bij het onderzoek aanwezig te zijn, maar het mag wel. We meten en wegen kinderen met hun kleren aan. Alleen de schoenen gaan uit. De doktersassistente geeft alleen instructies aan jouw kind en gaat niet in gesprek over bijvoorbeeld de uitslag.

De uitslag

De uitslag kan je 5 dagen na het onderzoek teruglezen in het Ouderportaal Mijn Kind. Je vindt de uitslag onder ‘Naam van je kind’ > Afspraken > Uitgevoerde afspraken > Klap de betreffende afspraak uit om meer details te zien en kijk bij ‘voorlichting, advies & instructie’ de uitslag’.  

Mogelijk extra contact

Je kan in de vragenlijst aangeven of je een gesprek wil met een jeugdverpleegkundige. Ook kunnen we vanuit de GGD nog vragen hebben naar aanleiding van de ingevulde vragenlijst of het onderzoek. We nemen dan telefonisch contact op met de ouder(s)/verzorger(s).

Veel gestelde vragen

  • Waarom heb ik nog geen oproep gehad?

    Niet alle kinderen uit de klas krijgen tegelijkertijd een oproep. We verdelen de onderzoeken over het hele jaar. Het kan dus zijn dat jouw kind (of een vriendje/vriendinnetje) nog geen oproep heeft gehad. Geen zorgen, dit volgt later. Op het moment dat jouw kind aan de beurt is, krijg je van ons een brief met alle informatie. 
     

  • Waar bestaat het onderzoek op school uit?

    Bij kinderen van bijna 5 jaar controleert de doktersassistente de ogen, het gehoor en de groei van het kind.

    Bij kinderen van bijna 10 jaar controleert de doktersassistente alleen de groei van het kind. Wil je ook dat we de ogen en/of het gehoor testen? Laat dit dan weten in de digitale vragenlijst `Jij en je gezondheid’.

  • Ik heb geen toegang tot het dossier van mijn kind. Wat nu?

    Is je kind 12 jaar of ouder?

    Het Ouderportaal Mijn Kind is een elektronisch medisch dossier van je kind. De wet bepaalt dat je als ouder(s)/verzorger(s) daar tot je kind 12 jaar is altijd in mag kijken. Je kan dan met je eigen Digi-D inloggen. Is je kind 12 jaar of ouder? Dan moet je kind toestemming geven aan de ouder(s)/verzorger(s) om het dossier in te kunnen zien. Je kind kan dan zelf inloggen met een eigen Digi-D in het Ouderportaal Mijn Kind. Als je kind het goed vindt kan je dan als ouder(s)/verzorger(s) meekijken.

    Meer informatie vind je op: Kan ik als ouder het medisch dossier van mijn minderjarige kind inzien? | Rechten van patiënt en privacy | Rijksoverheid.nl

    Is je kind jonger dan 12 jaar?

    Krijg je nog steeds een melding dat je geen toestemming hebt? Neem dan contact met ons op, dan kijken we even met je mee. Dat kan via het Bedrijfsbureau JGZ via 088- 639 2051 of via  Bedrijfsbureau.jgz@ggdwb.nl.

    Heeft je kind (nog) geen eigen Digi-D? Je kunt online eenvoudig een Digi-D aanvragen. Tot 14 jaar mag je als ouder(s)/verzorger(s) je kind helpen om een Digi-D aan te vragen. Vanaf 14 jaar moet je kind zelf de aanvraag doen. Meer informatie vind je op: DigiD aanvragen | DigiD

  • Hoe verwerken wij de gegevens?

    De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek komen in het digitaal dossier van het kind. Bijvoorbeeld de uitslagen van de ogen- en gehoortest, lengte en gewicht. De vragenlijst zelf wordt niet opgeslagen in het kinddossier.

    De vragenlijsten geven een goed beeld van de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. We gebruiken de lijsten voor wetenschappelijk onderzoek en om advies te geven aan scholen en de gemeente. Alle informatie verwerken wij anoniem waardoor het niet te herleiden is om welk kind het gaat.

    Voor meer informatie zie de privacypagina van jij en je gezondheid Privacy – Jij en je Gezondheid

  • Ik wil bezwaar maken. Waar kan ik dit doen?

    Heeft je kind onlangs een uitnodiging gehad voor een preventief gezondheidsonderzoek en wil je niet dat je kind deelneemt? Neem hiervoor contact op het met het Bedrijfsbureau JGZ via 088-6392051 of via bedrijfsbureau.jgz@ggdwb.nl. Vermeld in de e-mail de naam en geboortedatum van je kind. Heb je nog geen uitnodiging ontvangen? Wacht dan tot je de uitnodigingsbrief hebt ontvangen. Je ontvangt een uitnodigingsbrief bij de leeftijd van 5 en 10 jaar.