Overslaan en naar de inhoud gaan
ProfessionalGemeentenIZA en GALAKetenaanpakkenDe ketenpaanpak Kansrijke Start

De ketenaanpak Kansrijke Start

In Nederland maken de meeste kinderen een goede start in het leven en groeien gezond op. Er zijn echter ook kinderen (± 1 op de 6) die een minder goede start maken. Genetische aanleg, medische en leefstijlfactoren zijn o.a. van invloed. Daarnaast bepaalt een omgeving waarin een kind wordt geboren, groeit en zich ontwikkelt in de eerste 1000 dagen (-10 maanden t/m 2 jaar), in grote mate de kansen voor later.

Ouders zijn cruciaal bij het geven van een goede start aan hun kind. Om deze reden is het nodig om (aanstaande) ouders in een kwetsbare situatie beter te ondersteunen, zodat zij hun kind de best mogelijke start kunnen geven. Door nu te investeren in een goede, kansrijke start voor elk kind, bouwen we aan een gezondere generatie, waarin meer gelijkheid is. Vanuit deze overtuiging is in 2018 het actieprogramma Kansrijke Start gelanceerd. Aanvullend hierop wordt nu ook de ketenaanpak Kansrijke Start geïmplementeerd, dat onderdeel is van datgene wat de afgelopen jaren al is vormgegeven en inzet op het doorzetten, verrijken en borgen van wat al staat.

Doel

Het doel van de ketenaanpak Kansrijke Start is investeren in een goede start (de eerste 1000 dagen) voor elk kind en bouwen aan een fundament waarin meer gelijkheid is. Hierdoor kan iedereen zijn of haar talenten ontwikkelen en krijgt iedereen de kans op een gezond en gelukkig leven.

Opdracht

De GGD West-Brabant werkt voor, namens en met de 16 gemeenten in West-Brabant aan het tot stand brengen van een regionale preventie-infrastructuur voor de ketenaanpak Kansrijke Start. We werken toe naar de vorming van een regionale coalitie voor het einde van 2024. Met de regionale coalitie en andere relevante betrokken partners worden samenwerkingsafspraken gemaakt.

Uitvoering

In de ketenaanpak Kansrijke Start staat samenwerking tussen sociaal, medisch en informeel domein centraal. Door deze samenwerking ontstaat een doorlopende lijn van ondersteuning voor (aanstaande) ouders in kwetsbare situaties. Vroegtijdige signalering van gezinnen in potentieel kwetsbare situaties is essentieel om passende hulp en ondersteuning te bieden tijdens de eerste 1000 dagen.

Lokale coalities Kansrijke Start vormen de basis voor deze samenwerking. In deze lokale coalities maken relevante partners samenwerkingsafspraken over vroegtijdige signalering, toeleiding, passende ondersteuning en optimale begeleiding. Gemeenten spelen een coördinerende rol bij het samenbrengen van deze lokale partners.

Bij preventie brede thema’s en vraagstukken die vragen om een gezamenlijke aanpak, sluit de regionale coalitie aan. Daarmee fungeert de regionale coalitie als scharnierpunt tussen lokale coalities, andere initiatieven in de regio en landelijk. Op dit moment zijn er grote verschillen in mogelijkheden ten aanzien van hulp en ondersteuning. Het maakt daarmee uit waar je wieg staat. Uniformiteit in zowel werkwijze(n) als aanbod dragen bij aan meer gelijke gezondheidskansen.

Monitoring/ borging

De handreiking Ketenaanpak Kansrijke Start is opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en geeft zorgverzekeraars en gemeenten handvatten en ondersteuning bij het vormgeven en borgen van de regionale en lokale coalities Kansrijke Start.
Sinds 2019 volgt het RIVM, in opdracht van het ministerie van VWS, de voortgang van het actieprogramma Kansrijke Start. Deze monitor heeft als doel om inzicht te geven in hoeverre activiteiten zijn ingezet en hoe de gezondheid van jonge kinderen zich ontwikkelt. Het RIVM ondersteunt daarnaast bij het volgen van de lokale ontwikkelingen.

Andere relevante bronnen:

De regionale coalitie Kansrijke Start kan vanuit de regio gestructureerde ondersteuning bieden voor lokale monitoring. Daarnaast is met de ondertekenaars van GALA afgesproken de uitvoering van het GALA te monitoren.