Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersVaccinerenVaccinaties HPV jongvolwassenen

Vaccinaties HPV voor jongvolwassenen

De HPV-inhaalcampagne is afgelopen. Iedereen die geboren is tussen 1 januari 1996 en 31 december 2004 kon in 2023 een gratis HPV-vaccinatie krijgen. Voor een goede bescherming heb je twee vaccinaties nodig. Tussen de 1e en 2e prik moet minimaal 5 maanden zitten.

Is een HPV-vaccinatie op eigen kosten mogelijk?

Ja, dit kan. Kijk op deze pagina voor meer informatie.

Hoe raak je besmet met HPV?

HPV is heel besmettelijk. Het virus wordt overgedragen via de handen, huid, of mond als je vrijt met iemand die besmet is. HPV komt veel voor. De persoon met wie je samen bent kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kun jij ook besmet raken.

Bescherm jezelf en anderen

Als je je laat vaccineren, bescherm je jezelf én anderen tegen HPV. Het is geen 100% bescherming, maar je hebt hierdoor een veel kleinere kans op kanker door HPV. Voor een goede bescherming heb je 2 vaccinaties nodig met minimaal 5 maanden ertussen.

De vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV) is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma dat wordt gecoördineerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het vaccin wordt sinds 2010 in het Nederlandse vaccinatieprogramma gebruikt.

 

Meer weten?

Wil je eerst meer weten om tot een goed geïnformeerde keuze te komen? Kijk dan op www.rijksvaccinatieprogramma.nl. Anoniem chatten kan via www.jouwGGD.nl.